Jump to content

Három dolog, amiért a sertéshús nem hiányozhat a tányérodról

2019. 03. 19. 15:20

A disznóhúst manapság sok negatív előítélet éri. Egyes táplálkozási irányelvek ördögtől valónak tartják, míg mások csak minimális mennyiség esetén tartják elfogadhatónak a fogyasztását. S persze ott a másik oldal, ami csak az előnyöket hangsúlyozza. Utánajártunk az igazságnak. (X)

Mint minden ételre, úgy a vöröshúsok fogyasztására is igaz az, hogy mindent szabad, csak mértékkel. A vöröshúsok között is vannak azonban olyan húsfélék, amelyek az elmúlt években trónfosztáson mentek keresztül. Míg a marha, a strucc és a bölényhús kifejezetten kívánatosnak számít, addig a disznóhús egy kis időre kiesett a pixisből.

Kalóriabomba vagy sovány finomság?

A disznóhús háttérbe szorulása talán az újfajta étrendek térhódításának köszönhető, amelyek első sorban azért száműzik a tányérról a disznóból készült húsokat, mert magas zsírtartalmuk hamar a szív-és érrendszer kárára megy. A helyzet azonban az, hogy ez minden másféle ételre és húsforrásra igaz.

Ha korlátlan mennyiséget fogyasztunk belőle, valóban hízást és egyéb problémákat okoz, de akkor is fennáll a túlsúly esélye, ha disznó helyett kilószámra habzsoljuk a vasárnapi ebéden felszolgált rántott húst. Épp ezért a fókusz a mértékletességen van.

Nem mellesleg a Wisconsini Egyetem tanulmánya szerint a szűzpecsenye – ha megfelelően van elkészítve, jó minőségű alapanyagokkal -, még a csirkemellnél is kevesebb zsírt tartalmazhat. De lássuk, miért érdemes a mindennapok részévé tenni.

A kiegyensúlyozott mindennapok forrása

A vörös húsok - így a sertéshús is - megfelelő arányban tartalmazzák a szervezetünknek szükséges esszenciális aminosavakat és fehérjéket. A sertéshús ezen kívül számos ásványi anyag tárháza, jelentős mennyiségben tartalmazza a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok pedig köztudottan hozzájárulnak a kiegyensúlyozott idegrendszerhez és az izmok megfelelő működéséhez.

Az izomzat tápanyaga

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 20-30 dkg sovány sertéshúsra, vagy 10-15 dkg sovány felvágottra, esetleg 12 dkg közepes zsírtartalmú felvágottra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek.

A fentiekből látható, hogy nincs szükség rengeteg disznóhús elfogyasztására, hiszen a reggelire vagy vacsorára fogyasztott felvágott megfelelő erre a célra. S, hogy miért fontos beleépíteni az étrendbe? Azért mert a sertéshús, az emberi szervezet számára olyan létfontosságú, teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az izomzat építésében.

Vérszegénység ellen is jó

A vöröshúsok önmagukban is kiváló forrásai a vasnak. A téli időszakot követően pedig gyakran köszönt be a vashiányos állapot, ami bizony kellemetlen tünetekkel jár.

Étrendkiegészítők és egyéb gyógyszerek helyett azonban sokat tehetünk azzal is a vaspótlásért, hogyha napi rendszerességgel fogyasztunk disznóhúst, ami gazdag forrása a vasnak.

A jelen táplálkozástani ismeretek szerint a sertéshúsnak igenis helye van az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben. A jó hír pedig az, hogy számos kreatív elkészítési mód teszi még inkább étrendbe integrálhatóvá.

Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium megbízásával.

(Forrás: Szerkesztőség)