Jump to content

Menopauza kompatibilis leves és desszert, a nehéz napokra hangolva

2022. 04. 04. 12:42

Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten jót tesznek a zabolátlan hormonháztartásnak a klimax ideje alatt. Két receptet hoztunk, amelyek egy főétkezést és egy finom desszertet is felvázolnak.

Paradicsomleves csicseriborsóval és vöröslencsével

Hozzávalók:

  • 30 g paradicsompüré
  • 50 g vöröslencse
  • 300 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 60 g főtt csicseriborsó (lehet konzerv)
  • 2 g római kömény
  • 1 g chilipehely
  • 5 g kukoricacsíraolaj
  • 8 g vöröshagyma

Tálaláshoz:

  • 15 g görög joghurt
  • 15 g szójajoghurt
  • ½ csokor korianderzöld

Elkészítés

A chilipelyhet kipattogtatjuk egy teflonserpenyőben, amely néhány percet vesz csak igénybe. Átrakjuk egy megfelelő méretű fazékba, meglocsoljuk a kukoricacsíra-olajjal. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, ízesítjük római köménnyel, sóval és az egészet összepirítjuk. Hozzátesszük az előzőleg beáztatott vöröslencsét, majd felöntjük kevés alaplével. Kb. 15 percig főzzük, ügyelve, hogy a víz ne párologjon el teljesen. Ha ez mégis megtörténik, pótoljuk. Végezetül az egészet összeturmixoljuk. A püréhez hozzáadjuk a csicseriborsót, egyet forralunk rajta.

Tálaláskor díszítjük a görög- és szójajoghurt elegyével, valamint a frissen vágott aprított korianderrel.

Csokoládé mousse mandarintetővel

- 160 g kókusztej

- 60g étcsokoldé

- 2 mandarin hámozva, lehártyázva

- 2 evőkanál homoktövispor

- ¼ teáskanál fahéj

- 1 evőkanál méz

- 2 teáskanál őrölt mogyoró

Vízgőzben olvasszuk meg a csokoládét, keverjük hozzá a kókusztejet és öntsük 2 előkészített desszertes pohár aljába. Rakjuk a hűtőbe 30 percre. Közben hártyázzuk le a mandarint, ízesítsük mézzel fahéjjal és turmixoljuk össze, majd keverjük hozzá a homoktövisport. A hűtőből kivett csokikrémre óvatosan öntsük rá a gyümölcsös réteget, és szórjuk meg őrölt mogyoróval. Legalább 1 órára tegyük vissza a hűtőbe.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;MDOSZ | Kép: pixabay.com)