Jump to content

Itt a 2015-ös ország tortája

2015. 08. 20. 12:44

Az augusztus 20-i ünnepségekre készülve, a Parlamentben bemutatták az Év Tortája díj nyertesét. Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke bejelentette, hogy az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett. A Honvédség tortája pedig a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli. Az Év Cukormentes Tortája címet a barackos buboréktorta kapta.

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki.

A budapesti Horváth Cukrászda édessége hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

A szervezet számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

A győztes tortát először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatjuk meg. Ekkor hozzák nyilvánosságra a receptet, és ezt követően a nyertes kreáció - az előző évekhez hasonlóan - az ország több cukrászdájában felbukkan majd.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott verseny fődíját idén először nyerte női versenyző, nem csak a cukormentes tortaverseny 4 éves, hanem az "ország tortája" verseny kilenc éves történetében sem avattak még női bajnokot.
A „Barackos buboréktorta" a zsüri szerint illeszkedik a magyar ízvilághoz. "A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótábanfellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét." Ennél szebben mi sem mondhattuk volna.

Augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában debütál tehát a torta a közönség előtt, a Várkert Casino mögött, az Ybl Miklós téren pedig idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban, ahol az érdeklődők dietetikai tanácsokat is kapnak.

A fődíj (egy Kenwood professzionális robotgép), tehát Vaslóczki Orsolya (Horváth Cukrászda) nyerte. A verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. különdíját „A leginnovatívabb receptért” a Raj Ráchel Tortaszalon "Diós-vaníliás csipkebogyó tortája" kapta. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját az Álomsüti Cukormentes Cukrászda érdemelte ki a "Körtés csokimousse tortával".

A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt. A zsűri tagjai Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetikusa, Vadon János, rádiós műsorvezető, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője, Márk Szonja, cukrászmester, Dr Bibok György, diabetológus, a 77 Elektronika Kft. orvos-igazgatója, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és Mautner Zsófia, műsorvezető-gasztroblogger, tiszteletbeli zsűrielnök voltak.

Az idei Magyarország Cukormentes Tortája versennyel az ipartestület tavaly elhunyt elnökére, a kiváló cukrászmesterre, Pataki Jánosra emlékezett az alapítvány, aki a kezdeményezés lelkes támogatója volt.