Jump to content

A legdrágább magyar pálinka

2015. 09. 12. 21:02

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál egyik legizgalmasabb tétele a piac jelenleg legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkája, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumja lesz.

Az italról Márton János árult el néhány apró titkot: „Addig babusgattuk, milyen ilyen nem lett.” – mondta a mester nevetve, majd kifejtette, hogydebreceni muskotályos szilva és magyar kajszi ízben ismerhetjük meg a Crystallumot.Több évjáratot és lepárlási eljárást egyesít a neves főzde csúcsterméke: „Már korábban elkezdtünk kisszériás, 100-200 üveges mennyiséggel is foglalkozni, ezzel indult be egy folyamat." A Reserve fejlesztési irány, az évjáratoknak és ízeknek egy-egy főzőüstnyi szelekciója. „A fejlődés eredményét a fesztiválon mutatjuk be.”

A Tolna megyében, Györkönyben készült csemegén túl, több mint négyszázféle párlattal, kolbászokkal és egyéb húskészítményekkel, koncertekkel, vezetett pálinkatúrákkal, pálinkaházasítással és gin különlegességekkel rajtol október első hétvégéjén (2-4. között) megrendezett Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál.

Idén huszonegy pálinkaház képviseli a lepárlás mesterségének legjobbjait, de a kiállítók között megtalálhatók a legkülönlegesebb szuperprémium pálinkákat előállító manufakturák is. A fesztiválon hagyományosan egy-egy vendégpárlat is terítékre kerül: ezúttal az egyre divatosabb ginek kerülnek a középpontba.