Jump to content

Nem a magyarok a legnagyobb húsevők

2015. 09. 16. 21:04

Tévednek, ha azt hiszik, hogy mi sokat eszünk, sőt nem is az Egyesült Államokban adják el a legtöbb húst. Az élmezőny szereplői komoly fogyasztást produkálnak, Magyarország viszont nem tartozik közéjük, főleg, hogy 2000 óta egyre szűkebb a hazai piac.

Az Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) nevű amerikai szervezet minden évben összegyűjti a világ országainak húsfogyasztási adatait. Ez szerintük azért fontos, mert információval szolgálnak egy-egy társadalom életszínvonaláról, étkezési szokásairól és a fogyasztói árakról.

A húsfogyasztás azért érdekes mérőszám, mert a legtöbb nemzet étkezési szokásaiban fontos szerepe van, miközben az előállítás költségei és az eladási árak is magasak. A jelentős mértékű húsevést általában a jó gazdasági és szociális helyzettel azonosítjuk.

Lássuk, mely országoknak van az amerikai adatok szerint a legnagyobb húsétvágya! A számok egy fő éves átlagos fogyasztására vonatkoznak.

  1. Ausztrália: 93 kilogramm
  2. Egyesült Államok: 91 kilogramm
  3. Izrael: 86 kilogramm
  4. Argentína: 85 kilogramm
  5. Uruguay: 83 kilogramm

A magyarországi húsfogyasztásáról az amerikai cég nem közölt adatokat, így csak azt állíthatjuk biztosan, hogy nemzetközi viszonylatban nincs benne az élmezőnyben. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai 2013-ból valók, ezek szerint átlagosan55,5 kilogramm húst fogyasztunk évente.Ez az adat azonban 2000 óta jelentősen csökkent, akkor még 70,2 kiló volt.