Jump to content

Alapanyagok, melyek sosem romlanak meg

2015. 09. 21. 10:14

Bizony vannak olyan konyhai alapanyagok, melyek szavatossága sosem jár le. Vagy legalábbis majdnem sosem. Hogy mik ezek és miért is jók örökké, azt most eláruljuk.

Fehérrizs:
Tudtátok, hogy a fényezett fehérrizs 30 évig megőrzi tápanyagtartalmát, ha légmentes tárolóban tartjuk 40 fahrenheit (azaz kb. 4 celciusfok) alatt.
Érdekes, hogy a barnarizs a héjában rejlő olajok miatt nem túl tartós alapanyag.

Méz:
A méz viszonylag ismerten időtálló – tényleg csodálatos dolog, hiszen gyakorlatilag az egyetlen élelmiszer, ami örökké eláll. Mindez a méhek megdöbbentő munkájának és a furcsa kémiának köszönhető – a virágpor keveredik a méhek szervezetében, és egy olyan vegyület képződik, ami kevés nedvességtartalmú, savas, és nem él meg benne baktérium.A legrégebbi üveg méz állítólag 5500 éves!

Só:
Talán nem meglepetés – évezredek óta használják tartósításra, hiszen elvonja a nedvességet, és eleve a Föld egyik legfőbb ásványi alkotója.A jódozott konyhasó azonban nem ennyire strapabíró – kb. 5 évig áll el.

Szójaszósz:
Már a hazai konyhaszekrényekben is gyakori vendég. Függ az összetevőktől és a sósságtól, stb, de bontatlanul tényleg hosszú évekig eláll. Kibontva pedig szintén – de csak a hűtőben tárolva!

Kristálycukor:
Fontos a tárolás, de ha megfelelően légmentesen zárva tartjuk, a kristály- és a porcukor is eláll szinte örökké – hacsak nem jut be valamiféle nedvesség. Habár a gyártónak kötelessége ráírni a csomagra a lejáratot, ez inkább csak formaság.

Szárazbab:
A rizshez hasonlóan a kutatók szerint 30 év volt az az idő, amin belül a szárazbab még mindig ehetőnek bizonyult, és fehérjetartalma is emészthető maradt – igaz, minősége némileg romlott.

Juharszirup:
Kutatások szerint más édesítőkkel együtt (pl. méz, kristálycukor) a juharszirup is eláll gyakorlatilag az idők végezetéig, hiszen nem tudnak bennük kitenyészni a mikroorganizmusok, penészgombák – ha az üveg bontatlan. Amennyiben mégis megjelenne rajta az amúgy ártalmatlan penészgomba, forraljuk fel a szirupot, szedjük le róla a felső réteget, és tegyük tiszta üvegben hűtőbe.