Jump to content

Tócsni és lapcsánka

2015. 09. 30. 21:08

Görhöny, tócsni, lapcsánka. Ugye, legalább egy ismerősként cseng? Bárhogy is neveznénk, bizonyára mindenkinek ismerős ez a filléres étel: a reszelt burgonyából, némi liszttel elegyítve, két tenyér közt vagy kanállal megformálva, zsírban kisütött fogás. Népszerű, olcsó és finom.

Mifelénk nemes egyszerűséggel tócsninak szólították, a legtöbbször hétfőn került a vacsoraasztalra. Hétfőnként, amikor még aznap nem volt tévéadás. A család apraja-nagyja a konyhában üldögélt és várta, hogy szép sorjában megsüljenek. Jó kis beszélgetős esték voltak, tócsnival-teával, tévé nélkül.

Mi a csodálatos ebben az egyszerű ételben?
Bármikor elkészíthető, olcsó, számtalan módon variálható. Mert ugye, kell hozzá reszelt krumpli. Lehetőség szerint sütésre alkalmas fajta: ezt a szupermarketben a zacskóra írva látjuk. Ha nincs kéznél ilyen, végeredményben bármilyen krumpliból jó:a nem szakavatott görhönyevő úgysem érzi rajta a különbséget, talán csak annyit, hogy kicsit lassabban sül át.

A burgonyán kívül só, több-kevesebb liszt és valamiféle zsiradék szükséges hozzá, amiben kisül. Mindenhol másképpen csinálják, hol durvábbra reszelik a krumplit, hol finomabbra. Van, ahol csak lisztet és sót tesznek bele, van, ahol tojást, hagymát, máshol petrezselymet, borsot, reszelt répát, cukkinit, zellert is.

Nem csak a konyhában készülhet
Sütik zsírban vagy olajban, tenyérnyit vagy falatnyit, serpenyőben vagy tepsiben. A tepsiben való sütésnek előnye, hogy nem kell hosszú perceket állni a tűzhely előtt, nem lesz terjengő zsírszag. A kényelemnek ára van, a végeredmény nem lesz pontosan ugyanaz, mintha serpenyőben sütnénk, nem kapjuk azt a körben ropogós tócsni-élvezetet.

Aztán jöhet mellé valamiféle szósz. Leginkább tejföl, akár fokhagymával felizgatva.Egyes helyeken vízzel elkavart, zúzott fokhagymával kenegetik, mint a lángosnál szokás, a trendibb válfaja a ketchupos-mustáros, vagy a joghurtos-zöldfűszeres rafinéria.

A tócsnisütésnek a szabadban is nekieshetünk, az ősz tökéletes időpont ehhez, akkor egészen kellemes hosszú ideig a tűz közelében serénykedni. Így könnyen jóllakathatunk vele bármilyen népes társaságot is, egyszerűbben lelhetünk hámozós, reszelős segítőkre, és az olykor nem túl kellemes olaj-vagy zsírszag is jobban elviselhető. Akár bográcsban is megpróbálkozhatunk a sütéssel, kevés zsiradékkal az aljában, de tárcsán sütve tökéletes végeredményt kaphatunk!