Jump to content

Az ideális pezsgőspohár

2015. 12. 10. 17:00

Az ünnepek közeledtével kezünkbe akadhat már pezsgős palack is. Gondolatainkban már érezzük a harmonikus, gyümölcsös ízt, és ahogy a szánban bizseregnek az apró buborékok, néhány másodpercre talán elfeledtetik, hogy addig van még néhány munkanap.

Habár vannak olyanok, akiknek teljesen mindegy miből, csak hozzájuthassanak a pezsgőhöz, mások nem hajlandók csakis az ahhoz megfelelő pohárból ezt a habzó nedűt elfogyasztani.

Igaza van annak, aki az ünnepi italt méltón akarja átélni. Van valami lélekemelő a kecses pohárban, ahogyan a buborékok egymással versenyezve igyekeznek a felszínre futni. Az apró kis buborékok végül a habbá állnak össze. Minél érettebb a pezsgő, annál finomabb buborékú.

A pezsgőspohár magasított, amely által érvényesülni tud az ital optimális folyadék és levegőarány. Nem csak azért szükséges a magas, kecses forma, hogy a buborékok látványos mozgásában gyönyörködhessünk, hanem azért hogy a kitöltött pezsgőt megkíméljék a hőmérséklet változásától. A habzó ital ugyanis nem jól viseli a hirtelen változásokat.

A pezsgőspohár készítése egyfajta művészet. Az a legjobb, ha a pohárban megmarad az ital szénsavtartalma. Legoptimálisabb, ha a pohár alja kissé gömbölyű, amely optikailag nagyítja a felszínre törő buborékhadat.

A pezsgőspohárba nem szoktak más italt tölteni. Kivételes esetben azok az italok szolgálhatók fel pezsgőnek szánt pohárba, amelyek hasonlóan viselkednek, mint a pezsgő.

A pezsgőspohár ellen szólnak azok, akik szerint a borospohár inkább illik ehhez az italhoz, hiszen az aromák abban érvényesülnek leginkább. Ez lehetséges, de ezáltal hamarabb el is illannak.

Mindenki maga dönt arról, hogy miből issza a pezsgőt, de sokan csak évente egyszer fogyasztják a szénsavas ünnepi italt, és igazán meg akarják adni a módját.

(Forrás: gasztrokalandok.hu; Fotó: flickr.com)