Amit szabad enni:
- Malac: Disznóhúst azért érdemes ennünk az év első napján, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ezért még a megrögzött hitetlenek is boldogan ragadnak kést és villát a malacpecsenye láttán. A megszokott, sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, szóba sem jöhetnek, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat. Az egyébként értéktelennek tartott, olcsó húsféléknek a szakácsok ilyenkor nagy figyelmet szentelnek. Viszont vigyázni kell, hiszen az év utolsó napján már nem ajánlatos disznóhúst fogyasztani, hiszen az elsőző év gondjait és bajait áttúrja a következő évre.
- Lencse: A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele ugyanis a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Egyéb szemes termények is hasonlóan hoznak szerencsét: a köles vagy a rizs.
Amit TILOS enni:
- Hal: A hallal is jobb óvatosnak lenni, attól függően, merre szilveszterezünk. Folyómenti vidékeken - ezek szerint Budapesten is - szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje. De azoknak is, akik ilyet esznek érdemes a farkával kezdeni a fogyasztást, hiszen akkor nem tud elúszni.
- Szárnyas: A szárnyasokkal vagyis a csirkehússal szintén óvatosan kell bánni az év első napján, hiszen a csirke hátrafele kapar és ezáltal elkaparja a szerencsénket. Viszont pont ezért a tulajdonságáért az év utolsó napján érdemes enni szárnyast, hiszen így a gondjainkat, bajainkat az óévben hagyhatjuk.