Jump to content

A reggeli kávé egy kis plusszal - 1. rész

2016. 03. 01. 13:30

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük a reggeli feketét. Ez nem csak abból áll, mennyi tejet és cukrot adunk hozzá, hanem abban is, mennyi vajat vagy vodkát teszünk bele.

Igazi tejszínhab
Nem, nem a flakonos kinyomós dologra gondolok, ami annyira sűrű, hogy bevonja az ember száját belülről, hanem a házi tejszínhabra, ami valóban megfelel annak, amit hab alatt értünk. Levegős, könnyű, amorf hullámokba formálódik. Otthon elkészíteni egyszerűbb és olcsóbb, mint a palackos. Fontos, hogy valódi, 30 % zsírtartalmú habtejszín kell hozzá, nem dobozos, nem főző és nem zsírszegény. A tejszínből akkor lesz igazán kemény hab, ha jéghideg. Ha nem volt sokáig a hűtőben,be lehet rakni 10 percre a fagyasztóba, csak bent ne felejtsük.Gépi habverővel körülbelül öt perc magas fokozatú keverés után lesz belőle hab. Aki szeretne, adhat hozzá egy kevés porcukrot is keverés közben, de a natúr tejszín íze a fekete kávééval párosítva tökéletes igazán.

Tejhab
Cappuccinóhoz és lattéhoz is kötelező a tejhab. Nem kell hozzá sem különleges, drága gép vagy akármilyen kütyü, elég egy befőttes üveg. Egy átlagos méretű, kb. 2,5 decis befőttes üveget háromnegyedéig töltök tejjel, és megmelegítem. Rácsavarom a tetejét, és néhány percig jó erősen rázom. Lecsavarom a tetejét, és további fél percre a mikróba teszem az üveget. Kész, tökéletes hab lesz belőle.

Fagylalt
A klasszikusok a legjobbak, a tejszínhab után egy közvetlenül egy gombóc fagylalt tehet a legjobbat a kávéval. Az egyszerűbb ízek kedvelői számára a vaníliát ajánljuk, de csokoládéfagyival is remek, sőt, a karamell is jó lehet. A gyümölcsfagylaltok használata sem kizárt, de az már ínyenc pálya.

Alkohol
Vannak reggelek, amikor csak egy feles segít. Ráadásul a kávé alatt jól elrejthető az alkohol, aki nem szagol bele, nem is veszi észre a turpisságot. A hagyományos ír kávé whiskeyvel készül, aminek íze tökéletesen kiegészíti a kávéét. Létezik skandináv verzió is, ezt vodkával ütik fel. A karsk sokkal alattomosabb, mert szinte alig érezhetően válik a kávé alkoholossá és üt ki. Koktélban próbáltuk már a martinit és az unicumot is, ezek az italok is nagyon jó párost alkotnak egy feketével.

Alternatív tejek
A tejalternatívák nem csak azok számára lehetnek érdekesek, akik érzékenyek a laktózra. A mandulatej és a kókusztej például csodálatos mellékaromával gazdagítják a reggeli kávét. Ebben az esetben megint a keserű-keserű találkozása a legizgalmasabb, és így mi a mandulatejes lattét szeretjük igazán, de sokan rajonganak a kókuszos verzióért is. A magból készültek nem olcsók, de szerencsére sokáig elállnak, egy dobozzal akár egy hétig is el lehet kávézgatni.