Jump to content

Minden, amit eddig nem tudott a rumról

2016. 03. 10. 09:14

A rum nem jó. Azt kólával issza az ember, esetleg süteménybe teszi. Ilyen és hasonló előítéletekkel szeretne leszámolni a Diageo cég, akik elég sok italmárkát forgalmaznak, köztük egy minőségi rum márkát is.

A Zacapa Guatemalából származik, és mind minden rum, ez is cukornádból készült, ami azért érdekes, mert a cukornád egyáltalán nem őshonos ott, hanem csak Kolumbusz Kristóffal került a földrészre, amikor 1200 tővel behajózott az Újvilágba. Ráadásul nagyon sokféle cukornád létezik, melyek cukortartalma átlagosan 12-15 százalék, amit préselés után felfőznek, hogy a víz elpárolgásával magasabb cukortartalmat érjenek el. Ehhez adagolnak élesztőt, mely áldásos tevékenységét elvégezve erjeszti a folyadékot.

A legtöbben melaszt használnak a rumkészítéshez, mely alapvetően a cukorgyártás mellékterméke, a prémium kategóriában elhelyezkedő gyártók viszont magát a nyers nádcukorszirupot használják. Ezeken a rumokon a rhum agricole kifejezés jelzi a különleges alapanyagot.

Minderről a guatemalai Rebecca Quiñonez márkanagykövet beszélt, aki mindent tud a rumokról, és ezt örömmel meg is osztja.

A Guatemala déli partvidékén, vulkanikus talajon termelt cukornádból készített rum különlegességét az adja, hogy nem melaszból, hanem a frissen betakarított cukornádból, pontosabban az elsőként préselt „szűz cukornád-mézből” készül. A lepárlás után a rumkezdemény 2300 méter magasra kerül, ahol a „felhők felett” a hűvös, párás hegyi környezetben érlelik, így ugyanis alacsony a hordón keresztüli elpárolgási veszteség, így több értékes rum marad a hordókban, mintha meleg helyen tárolnák. A rumokhoz többféle hordót alkalmaznak, ezeket általában Franciaországból szerzik be. Ami érdekes, hogy a hordókban korábban sherryt és borokat érleltek, aminek az ízvilága határozza meg, hogy fűszeres, fás, aszalt gyümölcsös, vagy éppen gazdag, mézes jegyek dominálnak az ízben.

A tesztelésen kettőt kóstoltunk a Zacapa rumok közül, a 23-ast és a XO-t. Mindkettő marha jó, mondom ezt úgy, hogy a rumról eddig maximum a Bacardi ugrott be. A 23 névre hallgató rumot több 6-23 év közötti italból blendelik, ez adja meg az aromáját. Ízvilágában a karamell, a kakaó, a tejkaramella dominál, ezt éreztem is, a szárított ananász és a karamellizált banán ízt bevallom nem éreztem, pedig igyekeztem. Ha megfelelő a szerviz, akkor nagyobb darab jégkockával kapjuk, szűkülő pohárban.

Az XO szintén blendelt, vagyis kevert rum, a 23-hoz képest annyi a különbség, hogy régi francia konyakos tölgyfahordókban érlelik a rumot egy éven át. A különbség érezhető még azok számára is, akik teljesen laikusok a rumok terén, mint én. Ehhez nem szabad jeget tenni, anélkül is isteni.

Ha jó az ízérzékelése, akkor szárított gyümölcsöket, mazsolát, aszalt szilvát és datolyát fog érezni, szegfűszeget, vaníliát és fahéjat, némi szárított mangót és málnát, és nagyon finoman gyömbért. Ehhez mérhetően az ára sem alacsony, az 0,7-es üveg 33.000 forint körül kapható, úgyhogy inkább kóstolja meg először, mielőtt elrohan venni egy üveggel. Koktélalapanyagnak is tökéletes, de ezek tényleg annyira jó italok, hogy tök felesleges elszúrni őket azzal, hogy mindenféle más italokkal keverjük.