Jump to content

A reggeli kávé egy kis plusszal - 2. rész

2016. 03. 24. 13:34

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük a reggeli feketét. Ez nem csak abból áll, mennyi tejet és cukrot adunk hozzá, hanem abban is, mennyi vajat vagy vodkát teszünk bele.

Fűszerek
A sütőtökös lattét adventkor már kipróbáltuk, de azóta is gyakran készítjük sütőtök nélkül, a fűszerkivonatot használva. Aki egyszerűbb verzióban próbálná fűszerezni a kávéját, a következő fűszerekkel teheti a legegyszerűbben:

Fahéj
Nemcsak azért jó, mert izgalmasabb lesz tőle a kávé, hanem azokon is segít, akik megszokták, hogy sok cukrot dobnak a reggeli italukba.A fahéj anélkül tompítja édeskés ízzel a keserűt, hogy kalóriával nehezítene rajta.

Kardamom
Közel-keleten gyakran készítik ezzel a a kávét, ami állítólag valamelyest semlegesíti a koffein stimuláló hatását. Kétféleképpen adhatjuk a kávéhoz: aki otthon darálja a kávéját, egyszerűen dobjon néhány szem kardamomot a darálóba. Aki darált kávéból főz, annak elég a bögrébe dobni egy-két magot, és erre önteni a forró kávét.


Sót adni a kávéhoz nagyon bizarrul hangzik, de egy egészen apró csipetnyi segít tompítani a kávé keserű ízén azok számára, akiket ez túlságosan erős.Ahogy a fűszereket, a sót is daráláskor a legjobb kávészemekhez adni.

Vaj
Talán a sónál is bizarrabb ötletnek hangzik, hogy vajjal gazdagítsuk a reggeli kávénkat. Gyakorlatilag olyan, mintha a reggeli pirítóst rohanósan összevonnánk a kávénkkal, és valóban ez az értelme is a dolognak. A tibeti vajas teából indult az ötlet, ahol azért gazdagítják a zsíros kiegészítővel ezt az italt, hogy plusz energiát biztosítson a napi munkához. Bajnokok reggelijéhez kötelező.