Jump to content

Kenyérrevaló az erdőből

2016. 06. 14. 09:35

Tele van az erdő-mező ízletes finomsággal, és még csak nem is tudunk róla. Pedig milyen finom a szendvicskrém, amelyet egyenesen a természet kínál nekünk tálcán! Ettél már zamatos turbolyát...?

Kevesen ismerik ezt a kedves növényt, amely éppen most virágzik a természetben, vagy akár a kertünkben árnyékos-félárnyékos helyeken. Az orrunk segíteni fog a felismerésben: levelei a petrezselyemhez hasonlítanak, és azok jellegzetes, negróra emlékeztető illata vezet minket. Sokan félnek szedni, nehogy összekeverjék látszólagos tévesztőpárjával, a murokkal, pedig csak a turbolya illata ilyen kellemes és markáns.

Az illat azért ne tévesszen meg minket: negrócukorka helyett egy markáns, fűszeres növénnyel van dolgunk, amely a szendvicskrém fantasztikus fűszeralapanyaga, de más ételekhez adva is isteni finom. Leveseket, önteteket, főzelékeket is feldobhatunk vele. No de hogyan is készül belőle a feledhetetlen ízű kenyérkence...?

Aprítsunk hagymát, kókuszolajon üvegesre pároljuk, majd adjunk hozzá kockára vágott almát és himalája sót. Ha az alma megpuhult, akkor tegyük turmixgépbe a feldarabolt zamatos turbolyával együtt. A hozzávalókat nem érdemes méregetni, ezekkel az összetevőkkel mindenképp jó ízeket kapunk, és mindenhogy kicsit más jellegű krémet kapunk, ahogy változnak a hozzávalók arányai. Pirított, rostos tönkölykenyérrel a legfinomabb! A kókuszolaj jellegzetessége révén ha hideg a "szendvicskrémünk", akkor zsíros állagot, ha pedig meleg-szobahőmérsékletű, akkor olajosat fogunk kapni. Mindegyik formában nagyon finom és jellegzetes.

A turbolyát már csak azért is érdemes fogyasztani, mert tisztítja a légutakat, segít a hangszálak erősítésében és a légzés könnyítésében. A legtöbb hatóanyagot virágzás előtt tartalmazza, de bármikor nagyon finom fűszeres ennivaló. Frissen érdemes felhasználni, szárítva már nem érvényesülnek az ízei. A lefagyasztással viszont próbálkozhatunk, ugyanúgy, ahogy a petrezselyemnél is.