Jump to content

Nem burgonya, de értékes

2016. 06. 16. 09:04

Hazánkban is egyre többen fedezik fel az édesburgonyában rejlő lehetőségeket, fogyasztásának előnyeit. A világon több helyen alapélelmiszer, amelynek semmi köze a burgonyához.

Az édesburgonya magyar neve megtévesztő, a növény valójában nem rokona a „mi” krumplinknak. Az amerikai kontinensen termesztenek belőle a legtöbbet, itt is őshonos, de Afrikában, Ázsiában is nagyon népszerű. Voltaképpen a Föld összes trópusi vidékén kiemelt élelmezési alapanyag.

Az édesburgonya remek vitamin (B, C, E) és ásványi anyag (kálium, réz, mangán, kalcium, vas, magnézium) forrás, emellett alacsony a zsír és koleszterintartama. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása nagyon egészséges, ráadásul sokféleképpen el lehet készíteni. Lehet sütni, főzni, grillezni, pürésíteni, alkalmasnak köretnek, de akár sütemények összetevőjeként desszertnek is. Íze hasonlít a sütőtökéhez. Érdekesség, van olyan édesburgonya, amely fehér belül, míg más fajtáknak egészen sötét narancsszínű a húsa.

Több helyen lisztet készítenek belőle. A szeszgyártás is hasznosítja a növényt.

Kiváló választás azok számára, akik diétázni, fogyni akarnak, emellett bizonyos kutatások szerint több betegséget is megelőzhetünk az édesburgonya, vagy más néven batáta fogyasztásával.

A nagyobb áruházakban nálunk is hozzá lehet jutni, de vásárláskor ügyelni kell arra, hogy az áru valóban friss legyen.