Jump to content

Tippek táplálkozáshoz

2016. 06. 20. 10:59

Az egészséges életmód témája az egyik leggyakoribb diskurzus manapság. Egyre több ember akar valóban egészséges módon táplálkozni, megfelelő étrendet követni.

Abszolút pozitív változás, hogy egyre tudatosabbak vagyunk az életmódunkkal kapcsolatban. Azonban még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a kezdeti lelkesedés irreális célokba torkollik, és idő előtt kifullad. Főleg a fogyni vágyók körében jellemző, hogy csapongva próbálnak változtatni, illetve olyan drasztikus módon, mely hosszú távon bizonyosan nem jár sikerrel.

Az egészséges táplálkozást illetően is elsősorban nem diétákban és különböző kúrákban kell gondolkodnunk.  Érdemesebb inkább egyszerűbb, és tartható alapelveket követnünk táplálkozásunkkal kapcsolatban.

Lássuk, mit tanácsolnak a dietetikusok! Nem újdonság, de fontos, alapvető tanács, hogy legalább fél kiló zöldség félét kellene fogyasztani naponta. Ügyeljünk arra, hogy étkezéseink alkalmával mindig legyen tányérunkon valamilyen zöldség is.

A zsiradék bevitelre is ügyelni kell! Részesítsük előnybe a növényi eredetű zsiradékokat az állati eredetűekkel szemben. Ennek érdekében ne hagyjuk ki étrendünkből az olajos magvakat, fogyasszunk például több diófélét.

Szintén sarkalatos pontja táplálkozásunknak a szénhidrát fogyasztás. A teljes értékű gabonafélék fogyasztása is egyre inkább előtérbe kerül. Az ezekben lévő élelmi rost olyan szénhidrát, amely jótékony hatású szervezetünkre. Ha pedig a gabonaféléknél tartunk, ne feledkezzünk meg a zabról sem, amely egészségmegőrző hatással bír. A zab értékes összetevői csökkentik a koleszterin szintet, ezért szerepe van szívérrendszeri betegségek megelőzésében. A zabkása gyümölccsel kiváló reggeli, de más ételek dúsításához is használhatjuk a zabpelyhet.