Jump to content

Miért együnk datolyát?

2016. 06. 23. 15:44

Nemcsak azért érdemes előnybe részesíteni ezt a gyümölcsöt, mert finom, hanem azért is, mert jelentős energiatartalommal bír, és sokféle vitamint tartalmaz.

Hazánkban a datolyát főként szárított formában fogyasztják, nagyon kellemes csemege, amely magas rosttartalma miatt jó hatással van bélrendszerünk működésére. Vegetáriánusoknak és kevés húst fogyasztóknak kifejezetten ajánlott a datolya fogyasztása, mivel szárított és friss gyümölcs formájában is nagyon jó vas illetve magnézium forrás szervezetünk számára. Továbbá a következő értékes vitaminokat is tartalmazza: A1, B1, B2, B3.

Amikor datolyát vásárolunk érdemes odafigyelnünk arra, hogy ne legyen glükózsziruppal bevonva a gyümölcs, egyébként e nélkül is rendkívül ízletes és édes nassolnivalóról van szó. S mint ilyen, fogyni vágyóknak nem ajánlott gyakori fogyasztása. Viszont ugyanezen tulajdonsága miatt, a sportolóknak kifejezetten érdemes előnyben részesíteniük a datolyát. Ugyanis a magas cukortartalma miatt, gyors energiaforrása lehet szervezetünknek, amelyre például erőteljes fizikai igénybevételkor van szükségünk.

Tehát alapvetően egy egészséges nassolnivalóról van szó, amely tartalmaz értékes tápanyagokat szervezetünk számára, ugyanakkor, magas glikémiás indexe miatt gyakori fogyasztása hozzájárulhat a zsírok raktározódásához, súlygyarapodáshoz.