Jump to content

Ezek a modern világ legjobb szendvicsei!

2016. 10. 15. 15:48

Pár napja végig(v)ettük, melyek azok a street kaják, amik a legnépszerűbbek Európában. Ezúttal Lord Sandwich legnépszerűbb találmányára fókuszálunk, és megnézzük, hány különböző változata létezik - világszerte! Kalandra fel!

Cemita - Mexikó

Ennek bizony semmi köze sem a cementhez, sem a Cemexhez, annál inkább egy kalácsszerű kenyérhez, melybe szeletelt avokádót, kirántott marhahúst, világos sajtot, hagymát, zöldfűszereket, és vörös salsát tesznek. A cemita szó jelenti magát a szendvicset, valamint a kenyeret is, amibe teszik.

Bánh Mi - Vietnam

Az egész országot elsöprő vietnami phőrületnek az egyik pozitív mellékhatása, hogy manapság egyre többen kezdik kapisgálni, nem muszáj csak egy nyomorult levestől a földön kúszni minden egyes alkalommal. A szendvics neve itt is a hosszú, francia bagett-szerű kiflit takarja, és a belevalók is ezt a kevert vonalat követik: majonéz, koriander, fokhagyma és halszósz, ubi, savanyított répa. A hús vagy BBQ sertés, vagy szalonna és sonka, vagy pedig tofu, a gyengébbek kedvéért.

Arepa - Venezuela

Az Arepa nem más, mint egy ropogós, ámde mégis tartalmas kukoricából készült laposkenyér, chorizoval, édesbanánnal, marhával, pulled porkkal, sajttal, avokádóval töltve. Vagy minddel egyszerre, ez Venezuela válasza a mexikói taco-ra.

Leberkäse Semmel - Németország

Ha szó szerint fordítanánk le, akkor bizony a Májsajt nevet kapnánk, ami, legyünk őszinték, nem túl guszta. Persze ez nem igaz, mert valójában egy húskenyérről beszélünk, csípős és édes mustárral tálalva, császárzsömlében. Egyszer voltam húsvétkor Bajorországban, na akkor toltam ilyet - mennyei. Persze mellé a sör is segített. Reggelire.

Chip Butty - Anglia

Ha láttátok, Gordon ezzel a recepttel kezdte a legújabb sorozatát, de pl a Burger King is ezzel akart odaverni nemrég. Sült krumpli a szendvicsbe, hát eldobom az agyam! Kenyér, ketchup, krumpli, a munkásosztály kedvence volt régen, most meg ilyen listákra kerül fel...

PB & J - USA

Azt hiszem erre mondják azt, hogy beszélő név, mint a Robin, de csak akkor persze, ha tudsz angolul. Magyarul MV & D lenne, azaz mogyivaj és dzsem. Innen már csak egy lépés az Elvis, de erről nem tudnék most nyugodtan beszélni.

Croque Monsieur - Franciaország

Ennek sincs semmi köze a fiúkrokodilhoz, viszont annál inkább egy fancy szendvics. Sült sonkás, emmentális vagy gruyeres sajtos szendó, ez utóbbiak pedig ráolvasztva kontribútálnak. Ja, és már vagy több, mint száz éves, de ahhoz képest jól bírja, hát nézzétek meg itt a képen is.

Smörgåstårta - Svédország

Szendvicstorta. Torta, szendvicsből. Okos, mi? Rozskenyér, benne tojás, majonéz, és egy smorgasbord, ami nem más, mint májaskrém, olívabogyó, rák, sonka, és kaviár. Meg aranyfüst, szarvagomba és a WTC, persze (nem). Paradicsom, uborka, szőlő, citromszelet, és sajt. És füstölt lazac. Na...

Broodje Kroket - Hollandia

A krokett nem más, mint egy bepanírozott, olajban sült kis tekercs, általában tört krumpliból, de sokszor kombinálják darált hússal, rákfélékkel, sajttal, hallal, vagy zöldségekkel. A hollandok a megszállottjai, viszont itt nem őrültek bele a kreatívitásba: rácsapták egy kenyérre, azt csá.

Bosna Wurst - Austria

Ez lényegében egy hot-dog, fűszeres sült kolbásszal, hagymával, curryporral (currywurst, valaki?), ketchuppal és mustárral, egy megpirított császárzsömle-szerű péksüteményben. A nevének a hasonlósága nem véletlen Boszniával: az eredeti nevét (Nadanitza) senki sem bírta megjegyezni, ellenben a fentebb említett országról mindenkinek a jó fűszeres kaják jutnak eszébe.

 

(Forrás: gasztrokalandok.hu)