Jump to content

A szezon sörös meglepetése az új Soproni IPA

2017. 03. 22. 13:56

Megkóstoltuk a Soproni IPA-t, amelytől nem sokat vártunk, de nagyon meglepődtünk. Olcsó és finom, sőt kukorica sincs benne. Ez lehet a nyár egyik slágere.

A sörforradalom nem véletlenül született meg: az egyforma, ipari lagerekre valóban könnyű ráunni. Erre a sematizálódásra adott választ a világ sok ezer otthoni és kisipari főzője – mostanra már az is hallott a kézműves sörökről, aki egy komfortos papírdobozzal a fején éli életét.

Mi az IPA?

A mozgalom egyik zászlós söre az IPA lett. Mint az autórajongóknak az M3-as BMW, olyanná vált, titkos tippé, ami bármikor lealázza a lámpánál a többieket. Természetesen hamar átbillent a mérleg, és a kultusz inkább kínos lett, mint trendi – sokan fintorognak a direkt kopottas belvárosi kocsmák árnyékába bújt önjelölt sörszakértők alkoholfilozófiai elmélkedésein.

Akár kedveljük, akár nem,az IPA nemcsak a jelennek, hanem a múltnak is kikerülhetetlen része.Eredete a Brit Birodalom fénykorába nyúlik vissza. Az angolok jelentős gyarmatbirodalmat igazgattak – a korona egyik ékköve India volt.

Az akkori ipari viszonyok lehetetlenné tették a sörfőzést a dél-ázsiai országban, a klíma alkalmatlan volt rá. Behozatallal enyhítették a szomjukat, viszont a vitorlások lassúak voltak, a Szuezi-csatorna terve meg a jövő dekadens dallama volt csupán. Nem ritkán hat hónapot kellett kibírniuk a fahordós söröknek, kirakták, berakták, a helyenként negyven fok feletti hőmérséklet legtöbbször tönkretette, mire a gyarmatokra eljutott.

(Forrás: index.hu)