Jump to content

Miért érdemes termelői piacra járni?

2017. 07. 31. 10:03

Ha nincs tapasztalatunk, azt hihetjük, hogy a termelői piacon való vásárlás luxuscikknek számít. Kérem szépen, ez óriási tévedés! Nevezzük inkább tudatos vásárlásnak. Rengeteg előnye van, és az egészséges életmód szerves részét képezi. Tudd meg, miért érdemes ilyen helyen teletölteni a hűtőt - nem csak zöldségekkel!

Igen, van, hogy a termékek drágábbak ezeken a piacokon, mint a boltokban, de ez nem feltétlenül igaz. Mielőtt drágának bélyegeznénk, érdemes egy ár-összehasonlítást végezni, valamint egy ár-értékarány összevetést is. Leginkább ez utóbbi fog valós képet adni arról, hogy vajon mennyire nyomják meg a ceruzát a termelők.

Biztos, hogy drágának számít?

Vegyünk egy valóban szélsőséges példát: a bio, valóban 100%-osan préselt, nem pedig gyümölcskoncentrátumokból visszavizezett gyümölcslé négyszer annyiba kerül az egyik termelőnél, mint a bolti. Megkóstoljuk, és megcsap bennünket a gyümölcsözön íze - amit képről már ismerhetünk a reklámokból, de a bolti termékek esetében nemigen ér minket ez a hatás. Ez a gyümölcslé annyira tömény és valódi, hogy kb. a négyszeresére kell higítanunk, ha a boltihoz hasonlóan édes és gyümölcsös ízvilágot szeretnénk elérni.

Miért egészségesebb?

A másik fontos szempont, hogy ha kicsit drágább is valami, de mit kapunk a pénzünkért? Nem "üres kalóriákat", ahol a termékek nagy része különböző élelmiszeripari adalékanyagokból áll össze (ízfokozók, állományjavítók, térfogatnövelők és még sorolhatnánk). Sokan kérdezték már tőlem, hogy vajon a tartósításon túl miért használják a gyárak ezeket az adalékanyagokat? Logikusan belegondolva szerintem nem túl bonyolult a válasz: így megfelelő minőségűnek látszó terméket előállítani sokkal olcsóbb, mint valódi, természetes összetevőkből.

Meg szoktam még kérdezni a vásárlóktól, hogy belegondoltak-e már abba, hogy mennyi pénzt költenek gyógyszerekre, és más betegségekből származó kiadásokra, amik azért keletkeznek, mert nem megfelelően táplálkoznak? Nos, én azt mondom, ha komplexen nézzük a kiadásainkat, akkor összességében emiatt jobban jövünk ki azzal, ami egészséges.

Időtakarékos és valódi

Az élelmiszerüzletekben sok időt kell eltöltenünk, ha tudatosan szeretnénk vásárolni, ugyanis nagyon kevés olyan termék van, amit nyugodt szívvel tehetünk úgy a kosarunkba, hogy ne olvastuk volna el az összetevők listáját. A gyártók részéről van pár marketingfogás, ami könnyen csapdába ejthet minket. "Tartósítószerek és színezék nélkül" - hirdetik például az egyik termékről. Noha az állítás nem valótlan, hiszen ezt a két adalékanyag-típust tényleg nem tartalmazza az áru, sok minden mást, pl. csomósodásgátlót, emulgeálószert és hasonlókat viszont igen. Legyünk óvatosak! Ilyen problémánk viszont nem lesz a termelői piacon kapható termékekkel. Egy becsületes ilyen jellegű piacon ugyanis eleve tilos olyat árulni, ami nem természetes összetevőkből készül, de ilyesmihez a kistermelők nem is jutnak hozzá, vagy sokkal bonyolultabb lenne számukra a használatuk, és eleve - nem is ez a cél, hanem a természetesség. Ez az, amiből a kistermelők élnek, és amitől hivatás számukra a tevékenységük.

Környezetbarát

A tudatos vásárlók számára fontos szempont lehet a környezetvédelem is. Ami márpedig nem csak abból áll, hogy lekapcsoljuk a villanyt, ha éppen nem használjuk. Az élelmiszeripari termékek szállításából fakadó gépjármű- és üzemanyag használat nagyon jelentős terheket ró a Földre. Teljesen más lenne a helyzet, ha mindenki törekedne a helyi termékek vásárlására. Egy ideje elkezdték propagálni, hogy magyar termékeket vásároljunk. Ez valóban nem rossz lépés, bár sokan azért nem hozzák meg ezt a vásárlói döntést, mert a magyar minőség sok esetben nem éri el a külföldi élelmiszer minőségét. Mindez viszont nem igaz a termelői élelmiszerekre, és még jobban óvhatjuk általa a környezetet, hiszen leginkább helyi, vagy környékbeli termelők gyülekeznek ezeken a helyeken. A másik fontos szempont, hogy sok szállítási procedura kiesik így, hiszen közvetlenül a termelőtől jut a termék a vásárlóhoz, nem pedig raktárok során át, kerülőutak százával.

Barátságos

A termelői piacokon megismerkedhetünk a termelővel, megtudhatjuk tőle, honnan szerzi be a hozzávalókat, hogyan nevelgeti a növényeket, hogyan tartja az állatokat. Közvetlen és valós információkat kaphatunk. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg kutatás igazolta már, hogy nem mindegy az adott étel esetén, hogy milyen hozzáállással, energiaminőséggel készítették el. Rengetegen ismerik azokat a növénykísérleteket, ahol a szidott és a szeretett növényt összehasonlították és egyértelműen az utóbbi növekedett jobban, míg a másik sorvadt - teljesen ugyanolyan gondozás mellett. A nagymama főzte sem véletlenül finomabb, ha szeretettel készült. Márpedig a lelkiismeretes kistermelő nagyobb eséllyel lát örömöt a munkájában, mint az élelmiszeripari robot.

Termelői és/vagy bio?

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kistermelő által előállított termék nem feltétlenül tulajdonol bio minősítést, de erre talán nincs is szükség. Miért? A bio minősítés igen drága és bonyolult procedúra, amit a legtöbb őstermelő, kisvállalkozó nem engedhet meg magának. Arról nem is beszélve, hogy sokak szerint nem jelent elég megnyugvást a bio minősítés, hiszen a minősítási eljárást követően nem ellenőrzik megfelelően és szigorúan annak további betartását. Nos, hogy ez igaz-e, vagy sem, ebben nem foglalnánk állást, mindenesetre lehetséges, hogy néha többet ér a termelővel való személyes kapcsolat.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)