Jump to content

Gombafogyasztás okosan

2017. 08. 09. 08:51

A gomba nagyon egészséges, de sokakban felmerül a kérdés: hogyan és milyen formában fogyasszuk, hogy biztonságos, de mégis annyira friss legyen, hogy élvezhessük a vele járó előnyöket? No de elsősorban, miért is olyan egészséges a gomba?

A legnagyobb előnye, hogy energiaszegény tápláléknak számít, mégis laktat, és sok-sok fehérjét tartalmaz. Ezen túl a fajtától függ, hogy melyik típusnak mik a pozitív előnyei. Sok közülük kiváló hatással van a magas vérnyomásra, valamint a daganatos beteségekre. Van továbbá, amelyik csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, javítja az érrendszert, és meggátolja a vérrögök kialakulását, vagy csökkenti a vércukorszintet és pusztítja a vírusokat.

Mint minden zöldség esetében (noha a gomba nem tartozik a zöldségek közé a legáltalánosabb nézettel ellentétben!), a gombára is igaz, hogy minél frissebb, annál egészségesebb és finomabb. A legtöbben azonban félnek gombát szedni az erdőben, vagy vásárolni a piacon, mert nem tudják, hogy biztosan fogyasztható, és nem mérgező gombáról van-e szó.

Kiránduláskor azonban kár lenne elszalasztani a fellelhető friss és finom gombákat. Első körben érdemes beszerezni egy kisméretű gombahatározót, amit bármikor magunkkal vihetünk terepre. Ha itt nagyjából megtaláljuk, mely fajtáról lehet szó (ne aggódjunk, idővel ez is gyorsabban fog menni), és elsőre begyűjtésre érdemesnek találjuk, akkor szedjük fel, majd hazaérve mutassuk meg a termést egy gombaszakértőnek.

Bár azt hihetjük, hogy egyre kevesebb ilyen szakember van, ez tévhit - manapság újra indítanak gombaismereti tanfolyamokat még vidéki városokban is. A különösen érdeklődők egy ilyen képzésre is benevezhetnek. A piaci áruval valóban érdemes a kellő óvatossággal bánni - győződjünk meg róla, hogy bevizsgált termékről van-e szó, vagy hozzáértő-e a forrás, akitől vásárolni kívánunk.

Természetesen a konzerves, vagy fagyasztott változatát sem kell elvetni a gombának - hisz még így is sok más ételnél jóval egészségesebbnek számít. Ha szezonon kívül is szívesen fogyasztunk gombát, akkor érdemes ezt választani, továbbá ha sietünk, és így kell főtt-sült ételt összeállítanunk.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)