Jump to content

A 3 kedvenc méregdrága konyhaeszközünk

2017. 10. 06. 16:20

Biztosan ismered azt az érzést, amikor meglátsz egy csodaszép, szuper konyhaeszközt, amire azon nyomban szükséged van, mert nem tudsz nélküle tovább élni, ám az árcédula láttán visszahőkölsz. Ez a mi három kedvenc drágaságunk, amiknek lehet, hogy borsos az áruk, ám nem véletlenül okoznak vágyakozással töltött álmatlan éjszakákat a gasztrorajongóknak.

A cocotte

A cocotte egy vastag falú, fedővel ellátott öntöttvas lábos, amiben többek között fantasztikusan ízgazdag, lassan főtt ragukat készíthetünk. Anyaga miatt használhatjuk a tűzhelyen vagy a sütőben is, sőt még indukciós tűzhelyen is. Igazán örök darab, egy-egy jobb minőségű edényt a családban több generáción keresztül is használhatunk. És hogy akkor miért nincs minden konyhában? Hát azért, mert egy márkás öntöttvas lábosnak igencsak megkérik az árát. A cocotte-ok királya, a Le Creuset edényei például 40-90.000 forint körüli összegbe kerülnek, és bár élettartam garanciásak, így azért nem valószínű, hogy nagy mennyiségben állunk neki gyűjtögetni őket.

 

 

A szuvidáló

A szuvidálás neve a francia sous vide kifejezésből ered, arra utal, hogy a szuvidált ételek vákuumcsomagolásban, alacsony hőmérsékleten (50-60 oC körül) készülnek hosszú idő alatt, akár napokon át. Ahhoz, hogy szuvidált ételt készíthessünk, két dologra van szükségünk: vákuumcsomagolóra és egy olyan szuvidáló gépre, ami a főzéshez szükséges vízfürdőt megbízhatóan, pontosan, hosszú időn képes azonos (alacsony) hőmérsékleten tartani. A szuvidálás rajongói szinte bármit képesek így elkészíteni, a végeredmény zamatos, a szokottól teljesen eltérő ízű és állagú (kifejezetten omlós) ételek sora lesz. Az egyetlen bökkenő: egy szuvidáló gép, még akkor is, ha nem professzionális felhasználásra tervezett készüléket veszünk, nagy befektetés: ha nem házilag barkácsolunk magunknak egyet, a gépek gyakran 100.000 forintnál is többe kerülnek.

 

 

A robotgép

Egy jó robotgép nélkül nehezebb az életünk a konyhában, ez nem vitás. A legpraktikusabbak a helytakarékos, multifunkcionális darabok, amikkel lehet keverni, aprítani, dagasztani, és még felsorolhatatlanul sok mindent lehet csinálni. A konyhagépek Ferrarija, a KitchenAid pont ilyen gép, amellett, hogy kifejezetten szép, számos színben kapható, és még rengetegféle kiegészítőt is vehetünk hozzá, így akár tésztát is nyújthatunk, esetleg darált húst vagy fagylaltot is készíthetünk vele. Szuperül hangzik? Az is! Azonban, ha szeretnénk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: az alapgép ára 150.000 forint felett jár.

Hogy mit tehetünk, ha ilyen eszközökről álmodozunk, de épp nem engedetjük meg őket magunknak? A legjobb megoldás, ha gyűjtögetünk rájuk, és közben nyitott szemmel járunk, hogy ha esetleg el tudunk csípni egy akciót, lecsaphassunk rájuk. Figyeljük az olyan szuper akciós napokat, mint a Black Friday, és az akciófigyelő oldalakat, hátha sikerrel járunk!

(Forrás: szerkesztőség)