Jump to content

Jöhetnek a koktélok, amiktől nem lesz másnapos

2018. 03. 30. 08:49

A brit kormány egykori drogügyi tanácsadója az alkoholt utánzó szintetikus vegyületeket fejleszt, amelyek nem okoznak másnaposságot. Az alcosynth italok – ahogy új termékeit nevezi – szerinte 2050-re ki fogják szorítani a hagyományos alkoholt.

Az iszogatós bulik egyik legkellemetlenebb velejárója a másnapi hányinger és fejfájás. Azonban a jó öreg alkoholt harminc-negyven éven belül felválthatják azok a szintetikus vegyületek, amelyek hatásukat tekintve a szeszhez hasonlók, de nem okoznak másnaposságot – írja a Huffington Post angol internetes hírportál.

Az alcosynth nevű vegyületcsaládot a londoni Imperial College tanára, David Nutt fejlesztette ki. A professzor, aki korábban a brit kormány drogügyi tanácsadója volt, eddig összesen mintegy 90 alcosynth vegyületet szabadalmaztatott, amelyek közül jelenleg kettőnek folyik a kereskedelmi engedélyezési vizsgálata.

Az alcosynth vegyületek az alkoholhoz hasonlóan kapatossá és beszédessé teszik fogyasztójukat, de alkotójuk szerint semmiféle kellemetlen utóhatásuk nem jelentkezik. 

Az alcosynth termékek fejlesztésének korábbi stádiumában felröppentek olyan hírek, miszerint az italok hatóanyaga a szorongásoldó hatású enyhe nyugtató, a benzodiazepin lehet. A professzor a The Independent napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a két bevizsgálás alatt álló vegyületnek nincs köze a benzodiazepinhez, ám arról, hogy akkor vajon mi az italok titka, a szabadalmi titokra hivatkozva nem kívánt részletesen beszélni. 

Nutt reméli, hogy italai hamarosan megjelennek a pubok és bárok pultjain, és betölthetik a szeszes ital szerepét az angolok népszerű koktéljaiban. „Ott lesznek a polcon a scotch és a gin mellett – jövendöli – , és akinek ilyet kevernek a koktéljába, annak nem kell azzal számolnia, hogy majd a mája és a szíve fizet a szórakozásért.” Hozzátette: az alcosynthek nagyon jól mennek a mojitóhoz, de még az olyan tiszta italba is illenek, mint a Tom Collins. A két most tesztelt alcosynth közül az egyik lényegében íztelen, a másik inkább kesernyés. 

Nuttnak egyébként azok után kellett búcsúznia kormánytanácsadói pozíciójától, hogy 2009-ben a The Guardian című napilapnak azt állította: a dohányzás és az alkohol társadalmi léptékben nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek, mint a könnyű drogok. 

Hangot adott azon véleményének, miszerint még a lovaglás is veszélyesebb, mint az ecstasy, hiszen lovaglásban évente 100-an halnak meg Nagy-Britanniában, míg az ecstasytól csak 30-an. Nyilatkozatával a kormány azonnali haragját zúdította magára, és már másnap távoznia kellett székéből, ám a most 65 éves pszichiáter és neuropszichofarmakológus professzor biztosan érzi, hogy újonnan kifejlesztett termékeivel ismét nyeregbe került. 

Sam Bowman, az Adam Smith Institute tanácsadó cég igazgatója kifejezetten pártolja az ötletet, de attól tart, hogy a kormányzati szabályozás útját fogja állni az alcosynth forgalmazásának. 

„Fontos lenne, hogy a kormány ne akadályozza a másnaposságmentes alkohol piacra kerülését. A szabályozásnak rugalmasnak kell lennie, és támogatnia kell azokat az új termékeket, amelyek biztonságosabbak hagyományos konkurensüknél” – hangsúlyozta. – „Nagy-Britannia világelső lehet az egészségesebb alkohol- és dohánytermék-helyettesítők terén, de ehhez olyan szabályozásra van szükségünk, amely felkarolja, és nem elfojtja ezeket a kezdeményezéseket.”

(Forrás: index.hu)