Jump to content

Hungarikum lett az Egri Bikavér és a tiszai halászlé is

2018. 06. 06. 15:09

A Hungarikum Bizottság kilenc értéket emelt a hungarikumok sorába. Így a Hungarikumok Gyűjteményébe került az Egri Bikavér és a tiszai halászlé is, de a többi új hungarikumot is mindenképpen érdemes megjegyezni.

Az egri várban, borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón hatalmas taps fogadta a bejelentést, hogy bejegyezték hungarikumként a világszerte ismert Egri Bikavért. Hogy éppen hétfőn került sor a bejelentésre, nem véletlen, pontosan 81 évvel ezelőtt alapították ugyanis az Egri borvidéket mint jogilag önálló bortermő területet.

A Hungarikum Bizottság az Egri Bikavér mellett további nyolc értéket sorolt a Hungarikumok Gyűjteményébe. Így mostantól hungarikumnak számít Kodály Zoltán egyedülálló zenepedagógiai módszere. Gazdagítják a gyűjteményt a magyar pásztor- és vadászkutyafajták. Új hungarikum az alapanyagok tekintetében az ősi halászkultúrát őrző tiszai halászlé, sőt a világszerte egyik legismertebb ételünk, a gulyásleves is.

A Magyar Értéktárban jegyzik mostantól az erdélyi polihisztor, építész, kultúrpolitikus Kós Károly életművét, a történelmünket végigkísérő ősi magyar fegyvernemet, a magyar huszárt. Hungarikumként tartják számon ezentúl az 1848/49-es hagyományokat megjelenítő aradi Szabadság-szobrot, valamint a honfoglalásra emlékeztető egyedi műalkotást, a Feszty-körképet.

A Hungarikumok Gyűjteményébe az újonnan felvettekkel együtt már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.

 
(Forrás: gasztrokalandok.hu)