Jump to content

Miért a levessel kezdődik minden?

2019. 05. 27. 14:30

Ki a levest nem szereti, az csak rosszul járhat. Nem véletlenül szerepel évezredek óta minden korosztály és generáció menüsorán előkelő helyen a leves. Most az is kiderül, miért.

A leves-mizériának a Magyar Dietetikusok Szövetsége járt utána, akik azt is kiderítették, hogy miért olyan fontos számunkra a leves.

A leves

A leves az ember egyik legősibb és legalapvetőbb tápláléka. A legelső levest az ősember készítette el, természetesen a maga kezdetleges módján egy földbe vájt gödörben. A főzés folyamata i.e. 5000 évvel változott meg, amikor elkészültek az első kerámiaedények. Elnevezése a szanszkrit nyelvből származik, ahol a ''su'' (jól) és a ''po'' (táplálni, táplálkozni) szavak összeolvadásából jött létre a ''suppa'' kifejezés, amelynek jelentése: jó táplálék. Ebből ered az angol soup, a spanyol sopa és a német suppe szó is.

A leves az egyik legváltozatosabban és legízletesebben elkészíthetı étel. Az utóbbi időkben azonban egy kicsit megfeledkezett a világ erről az egyszerű és fontos – a magyar étkezések során évszázadokon keresztül felszolgált – fogásról, mely a legtöbb nép konyhájának, így a magyar konyhának is jellemző, elmaradhatatlan étele. Gondoljunk csak gasztronómiánk híres leveseire: az Újházityúkhúslevesre, a Jókai-bablevesre, a Mikszáth nevéhez kötődő palóclevesre, vagy a Krúdy írásokban szereplő különleges levesekre. Rengeteg leves létezik szerte a világon, hiszen sokféle alapanyagból, változatos konyhatechnikai módszerekkel készülhet. Lehet hideg vagy meleg egyaránt, és általában az étkezés legelső fogása.

Hogy készíts tartalmas levest?

Európában leginkább a déli étkezéshez, más népeknél viszont a vacsorához kötődik. A leves mindezek mellett értékes is szervezetünk számára, hiszen minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, annál magasabb a rost-, vitamin- (B, E, béta-karotin) és ásványianyag-tartalma (K, Mg). Gazdag ízanyagokban, illata étvágygerjesztő, kedvező hatással van az emésztésünkre, és segít szervezetünk folyadékigényének kielégítésében.

Ahhoz, hogy jó levest készítsünk, kiváló nyersanyagokat kell beszereznünk, hiszen igazán jó levest csak kifogástalan alapanyagokból lehet főzni. A levesek elkészítésénél a pozitív táplálkozás- élettani tulajdonságokat úgy érhetjük el, ha az alapanyagként felhasznált zöldségek és gyümölcsök negyedét nyersen áttörve dolgozzuk bele az ételbe. A zöldségek főzőlevét soha ne öntsük ki, hiszen magas az ásványianyagtartalma. A főzővíz leöntése csak speciális esetekben, diétákban indokolt, pl. vesebetegség esetén, amikor bizonyos ásványi anyagok bevitele (pl. kálium, foszfor) csak korlátozottan megengedett. Ha a levest tálalás e megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, nemcsak étvágygerjesztőbbé válik, hanem C-vitamin tartalma is nő.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;mdosz.hu Kép: pixabay.com)