Jump to content

Vega, vegán - ne sértsd meg, mert nem mindegy!

2020. 02. 19. 17:05

Tudod mi a különbség a napjainkban felkapott két étrendirányzat között? Az ékezet és megnevezésen túl, vannak még eltérések, amelyekre nem is gondolnál!

Az étrendbeli különbségek megosztják az embereket, és természetesen mindenki a saját igazáról akarja meggyőzni a másikat. A húsevők a vegákat térítenék, és fordítva. Tisztára, mint a kereszténység kontra pogányság időszakában. No de, ahogy akkor, úgy most sem mindegy, a dolgok megnevezése.

Húsmentesen általánosságban

A legtöbb vegetáriánust Indiában találjuk, ahol a lakosság 30 százaléka ignorálja a húst. Őket az olaszok, a svédek, a németek és a britek követnek. Magyarország eléggé le van maradva, hazánkban csupán a lakosság 1 százaléka nem eszik húst.

A vegetarianizmus

A húsmentes táplálkozásnak több ágazata, fokozata van. A szemivegetáriánus fogyaszt halféléket, szárnyasokat, tojást és tejtermékeket, de nem eszi a négylábú állatok húsát. A peszkatariánusok nem veti meg a halat és tenger gyümölcseit viszont a húst, a tojást és tejterméket igen. Az ovo-lakto vegetáriánus egyáltalán nem eszik húst, tojást és tejtermékeket viszont igen. A lakto-vegetáriánus ignorálja a húst, tojást nem eszik, de különböző tejtermékeket fogyaszt.

Vegán

A meglepő – a laikusok számára-, hogy a vegán étrend a vegetarianizmus egyik alfaja, a szigorú vegetarianizmus néven ismert még. A vegán étrendet követők gyakorlatilag az összes ételt ignorálják, amiben hús található és állati eredetű, vagy előállításában közreműködtek állatok (pl.: méz).

De ne csak az étrendben térnek el a vegetáriánusoktól. Életmódjukban is követik magukat az állatmentességhez. Például nem hordanak állati eredetű ruhákat, és az állatokon tesztelt szépségipari termékeket sem használják.

Viszont, ahogy a vegetarianizmusnak úgy a vegánságnak is vannak fokozatai. Az első lépcsőfog a nyers vegánok kategóriája, más néven raw vegánoké. Ők nem esznek semmilyen állati eredetű táplálékot, és csak nyersen fogyasztják az ételeket,, amiket. 40-42°C fokon hőkezelnek.

A fruitariánusok nevükből eredően csak és kizárólag gyümölcs alapú ételeket esznek, illetve mézet. A flexitariánusok érdekes besorolásúak. Ők csak vendégségben és éttermekben esznek állati eredetű ételeket, ám otthon nem esznek húst.

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni a két étrend közti különbséget, akkor az úgy hangzana, hogy a vegetáriánusok esznek állati eredetű ételeket, például tojást és tejet, míg a vegánok ignorálják azt is. Illetve az életmódban is eltérő változásokat mutatnak.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)