A Paleo lényege, hogy mellőzzük a napi étrendből a tejtermékeket, a magvakat, a hüvelyeseket, a keményítőt tartalmazó ételeket, a cukrot, és a nagyipari előállítású ételeket, gyorsételeket. Helyettük a fehérjét - ami erősíti az izmokat, és az egészséges csontokért felel -, a zöldségeket gyümölcsöket – amelyek gazdag antioxidánst, vitamin, és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően csökkentik a daganatos betegségek, cukorbetegség és idegrendszeri elváltozás kialakulását –és jó zsírokat tartalmazó ételeket kell beépíteni a mindennapi menübe.
Az egészségügyi előnyei a Paleo diétának, hogy a vérzsír összetétele javul, beindul a súlyveszteség, és redukálódik a fájdalomérzet. A megnövekedett antioxidánst, vitamin és ásványi anyagnak köszönhetően, azok, akik ezt az ősi diétát követték csökkent a szívet érintő betegségek száma, illetve a 2. típusú cukorbetegség tüneteit is mérsékelte.
Viszont számos olyan esetről hallani, és olvasni, ahol a Paleo diéta tarthatatlannak tűnt, és kikészítette a szervezetet. A leggyakoribb panaszok az állandó hasmenés, gyengeségérzet, és energiahiány voltak. Az ezt tapasztalók, amint leálltak a Paleo étkezéssel, a rossz közérzet és a panaszok eltűntek, és a szervezet állapota is javult. Így érdemes alaposabban vizsgálódni, mielőtt nekivág a Paleonak, mert ahány biológiai szervezet, annyi hatás, érdemes előtte konzultálni egy szakértővel.