Jump to content

Divatos, terend, paleo - de mi is ez valójában?

2020. 04. 07. 19:05

A Paleo diéta a legegészségesebb módja annak, hogy fitt és energetikus maradj, mert ez az egyetlen olyan táplálkozási mód, ami együtt működik a szervezettel, és nem sanyargatja azt. – Nyilatkozta a témával kapcsolatosan Rob Wolt a Paleo egyik szakértője. De vajon tényleg ez a legkímélőbb, ám mégis formában tartó diéta?

A Paleo lényege, hogy mellőzzük a napi étrendből a tejtermékeket, a magvakat, a hüvelyeseket, a keményítőt tartalmazó ételeket, a cukrot, és a nagyipari előállítású ételeket, gyorsételeket. Helyettük a fehérjét - ami erősíti az izmokat, és az egészséges csontokért felel -, a zöldségeket gyümölcsöket – amelyek gazdag antioxidánst, vitamin, és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően csökkentik a daganatos betegségek, cukorbetegség és idegrendszeri elváltozás kialakulását –és jó zsírokat tartalmazó ételeket kell beépíteni a mindennapi menübe.

Az egészségügyi előnyei a Paleo diétának, hogy a vérzsír összetétele javul, beindul a súlyveszteség, és redukálódik a fájdalomérzet. A megnövekedett antioxidánst, vitamin és ásványi anyagnak köszönhetően, azok, akik ezt az ősi diétát követték csökkent a szívet érintő betegségek száma, illetve a 2. típusú cukorbetegség tüneteit is mérsékelte.

Viszont számos olyan esetről hallani, és olvasni, ahol a Paleo diéta tarthatatlannak tűnt, és kikészítette a szervezetet. A leggyakoribb panaszok az állandó hasmenés, gyengeségérzet, és energiahiány voltak. Az ezt tapasztalók, amint leálltak a Paleo étkezéssel, a rossz közérzet és a panaszok eltűntek, és a szervezet állapota is javult. Így érdemes alaposabban vizsgálódni, mielőtt nekivág a Paleonak, mert ahány biológiai szervezet, annyi hatás, érdemes előtte konzultálni egy szakértővel.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)