Jump to content

Váratlan vendégek a tárolóedényekben: az ételmolyok

2020. 04. 14. 08:30

Dézsmálják a lisztet, a lencsekészletet, és amúgy sem nyújtanak gusztusos látványt a panírozásra előkészített prézliben. A molyok könnyen bekerülhetnek a termékbe, de kiirtásuk annál nehezebb.

Az úgynevezett készletmolyokat szinte alig lehet kiszúrni. Legyen szó lisztről, száraztésztáról, daráról, más száraz élelmiszerről, gyakorlatilag mindenbe bele tudnak petézni. A kikelt molyok pedig előszeretettel fogyasszák ételeinket. Persze nem utóbbi jelenti a legnagyobb bajt, hanem jelenlétük, ami kicsit sem higiénikus.

Boltból a szekrénybe

A lisztmolyt vagy bármely készletmoly fajtát akár a rosszul kezelt termékkel is hazavihetjük. Sőt nem is kell, hogy kifejlett moly legyen a termékbe, elég ha petéje megtalálható benne, ami aztán szépen lassan az otthon melegében kifejlődik.

Az életmolyok megtelepednek a liszt, a gabonafélék, a kekszek, száraztészták zacskóiban, de az olajos magokat, dióféléket sem vetik meg. Észrevenni könnyű őket, mert miután kinyitod a zacskót vadul csattogó kis szárnyaikkal elég riadalmat tudnak okozni. Ilyen esetben a komplett éléskamrád tartalmától meg kell, hogy szabadulj, mert nem tudhatod, mibe költözött még pele a molypete. Akkor is ki kell dobni őket, ha a több élelmiszerben nem láttál molyokat, mert peréjük bárhol megbújhat.

Az alapos készletkisöprést követően a konyha fertőtlenítése a következő lépés. Mosd le a konyhapolcokat, tisztítsd ki mosószeres vízzel a kenyértartót, és a fűszereknek, lisztnek és egyéb száraz élelmiszer tárolására szolgáló helyet is alaposan tisztítsd ki.

Megelőzés és védekezés

A legjobb mód, ha elejét vesszük a bajnak, és megelőző intézkedéseket léptetünk életbe. A molyok nem szeretik a szárított babérlevél és diólevél intenzív illatát. A levendula viszont semmit sem ér ellenük.

Szintén nagyban rontja túlélési esélyeiket, ha gyakran szellőztetünk, ugyanis sem a molylepke, sem annak petéje nem bírja jól az ingadozó hőmérsékletet és páratartalmat.

A tárolási módszerek megváltoztatásával is tehetünk a molymentességért. Zacskók helyett inkább jó záródó, csavarós fedelű üvegben tárold, valamin a fémből készült kenyértartót érdemes használni a péksütemények tárolására. Ami a lisztet illeti, ha teheted, tedd hűtőbe. Ez nem ront a minőségén, viszont meggátolja, hogy az ételmoly beleköltözzön, mert az nem szereti és nem is bírja a hideget.

Érdemes legalább hetente alaposan áttakarítani a tároló helyiségeket, és a konyhát, valamint rendszeresen szellőztetni, és az említett fűszernövényeket alkalmazni, mert ezek együttesen elűzik a készletmolyokat.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)