Az első alkalommal meghirdetett eseménysorozat célja, hogy az érdeklődők megismerjék a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, illetve felhelyezzék azokat a saját gasztronómiai térképükre, így rendszeres látogatókká, vásárlókká válva támogassák a magyar sörkultúra fejlődését - közölte az MTI-vel kedden a Nyitott Főzdék Napja főszervezője.
Knap Gábor emlékeztetett arra, hogy a kisüzemi sörfőzdék termékeik túlnyomó részét a vendéglátásban és a turizmusban értékesítik, a szegmens koronavírus-járvány miatti megtorpanása ezért nagyon nehéz helyzetbe hozta őket is.
A kisüzemek igyekeznek változatos, új csatornákon eljuttatni söreiket a fogyasztókhoz. Ehhez járul hozzá a Nyitott Főzdék Napja is, melynek során a látogatók magukban a sörfőzdékben kóstolhatják meg a különböző sörtípusokat Győrzámolytól Budapesten és Magyarhertelenden át Hajdúböszörményig és Tokajig.
A rendezvény programhelyszínein a sörkóstolás és -vásárlás mellett lehetőség lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére. A résztvevők közül ezen a napon több sörfőzde is bemutat új főzeteket, illetve helyi kistermelőket hívott meg, hogy a sör mellett kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhassanak a látogatók.
A Nyitott Főzdék Napja programjain a részvétel ingyenes, csak a fogyasztásért, illetve a kóstolókkal egybekötött főzdelátogatásért kell fizetni. A résztvevő sörfőzdék listája a nyitottfozdek.hu honlapon érhető el.