Jump to content

Jelölési hibákat talált a mogyorókrémek ellenőrzésénél az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

2021. 01. 27. 10:34

Az idei első termékteszten 34 mogyorókrémet vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból egyikkel sem volt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak jelölési hibák.

A Nébih keddi tájékoztatása szerint a szakemberek 34 különböző márkájú, kenhető, 2-15 százalék mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el, ezek közül 6 volt bio, 4 pedig édesítőszerrel készült.

A mogyorókrémekben vizsgálták egyebek mellett az allergéneket, az édesítőszereket és tartósítószereket, az aflatoxin-, a zsír-, a transz-zsírsav- és a cukortartalmat, valamint a növényvédőszer-maradékok jelenlétét. Élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból mindent rendben találtak - közölte a Nébih.

A közlemény szerint kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, amelynek során számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt a megnevezésekkel, az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével, a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel.

A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók, illetve forgalmazók ellen. A vállalkozókat figyelmeztetésben részesítették, és a határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)