Jump to content

Legendák és tények az ásványvízről és a csapvízről

2021. 03. 23. 11:48

Gondolta volna, hogy nem is a mikroműanyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az ásványvizekkel kapcsolatban? Vagy, hogy a csapvíz minősége is javítható néhány egyszerű módszerrel?

Valójában mi magunk tehetünk a legtöbbet azért, hogy egészséges ásvány- és csapvizet fogyasszunk. Bufa-Dőrr Zsuzsannával a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigéniai szakterületének környezetmérnökével beszélgettünk arról, hogy csapvizet vagy ásványvizet érdemes inkább fogyasztani.

Először is elmondaná röviden, hogy mi a feladata a szervezetüknek a vizekkel kapcsolatban?

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakmai területe a népegészségügyi hatóság számára biztosít szakmai tanácsadást, iránymutatást. Ezenkívül kezeljük és értékeljük az országos ivóvízminőségi adatbázist, amiben összegyűlnek az egyes településekről a vízminőségi ellenőrzések eredményei. Részt veszünk még az ivó- és fürdővizekkel kapcsolatos lakossági tájékoztatásban is, részletes tájékoztatókkal, szórólapokkal és egyéb anyagokkal. Szerepünk van az ivóvízzel érintkező anyagok engedélyezési folyamatában is, ugyanis például a csaptelepek, csövek engedélyköteles termékek. A feladatunk kettős, egyrészt támogatjuk a hatósági munkát, másrészt van egy, a vízhigiénés mérésekre is fókuszáló környezet-egészségügyi laboratóriumunk. Itt kémiai, mikrobiológiai, ökotoxikológiai vizsgálatokat végzünk különböző víztípusokból és módszerfejlesztéseket is végzünk. Jelenleg nálunk zajlanak a szennyvízben lévő koronavíruskoncentráció-mérések is.

Tapasztalataik szerint az ásványvizek fogyasztásánál mire kell leginkább odafigyelni?

– Az ásványvizek esetében előírás, hogy az összetételük alapján megkülönböztethetőnek kell lenniük a csapvíztől. Ez azonban nem mindig van így, a legtöbb ásványvíz összes ásványianyag tartalma hasonló, néha még alacsonyabb is, mint a Magyarországon jellemző ivóvizeké, azaz a csapvizeké. Kisgyermekek esetében ajánlott, hogy alacsony vagy maximum közepes, 5–600 milligramm/liter összes ásványianyag tartalmú ásványvizeket igyanak. A kifejezetten magas ásványianyag tartalmú termékekben 1000 milligramm/liter fölötti ez az érték, ilyeneket akkor érdemes fogyasztani, amikor sokat izzadunk, és nagy az ásványianyag vesztés, például nagy melegben, sportoláskor, fizikai munka esetén. Magyarországon van néhány térség, ahol viszonylag alacsony a csapvíz ásványianyag tartalma, itt a bevitel pótlására is alkalmasak lehetnek a magasabb koncentrációjú ásványvizek.

Az összetételük alapján is különböznek az egyes ásványvizek, melyek fogyasztása kedvezőbb?

Alapvetően az az előnyösebb, ha a nátriumion-tartalom alacsonyabb, a kalcium- és magnéziumion-tartalom pedig magasabb.

Van olyan ásványvíz, aminek rendszeresen fogyasztása egy átlagos egészségű embernek problémát okozhat?

–  Nem, alapvető elvárás az ásványvizekkel szemben, hogy ilyen ne történhessen meg, még az olyan speciális (pl. nagyobb fluoridtartalmú) vizek esetében sem, amelyek fogyasztása inkább alkalomszerűen javasolt. Ettől függetlenül az összetételbeli különbségek miatt mindenképpen javasoljuk, hogy hosszú távon a fogyasztók váltogassák a különböző márkákat, illetve figyeljenek a palackon feltüntetett ajánlásokra.

(Forrás: biokalauz.co.hu;gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)