Jump to content

Egy év kényszerpihenő után megint lesz Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

2021. 05. 27. 14:28

Egyéves kényszerszünet után idén júniusban ismét megrendezik Pozsonyban a Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozatot - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

A rendezvénysorozatot - amelyre az idén már 7. alkalommal kerül sor - Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet szervezi. A Több mint szomszéd idei évada június 13-án, vasárnap kezdődik és egy hétig tart. A programsorozat hagyományosan idén is több pozsonyi helyszínen zajlik majd egyidejűleg. A rendezvény legnépszerűbb részének számító szabadtéri programok június 17-től kerülnek sorra a megszokott helyszínen, az egykori Kossuth - mai nevén Hviezdoslav - téren.

"A vasárnaptól vasárnapig tartó eseménysorozat keretében komolyzenei és színházi előadásokat, kiállításokat, szimpóziumot és számos egyéb színvonalas programot kínálunk Pozsony magyar kultúra iránt érdeklődő közönségének. A rendezvények a hét végén négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézműves vásárral zárulnak" - írták közleményükben a szervezők. A rendezvénysorozatot a Missa Missio című hangverseny nyitja Szarka Tamás és zenekara, illetve a Marianum Gyermekkórus és más társfellépők előadásában a pozsonyi Szent Márton-dómban június 13-án este 7-től.

A fesztivál második felében a hagyományossá vált négynapos gasztronómiai fesztiválra is sor kerül. Utóbbi a központi helyszínen zajlik, s egyidőben kezdődik a kulturális hét szabadtéri rendezvénysorozatával. A szabadtéri programsorozat első esti fellépője a Kaláka együttes lesz csütörtökön, a hétvégi programot pedig a Hot Jazz Band koncertje indítja útjára pénteken este. A szabadtéri színpadon rajtuk kívül a Rajkó zenekart, Palya Beát és zenekarát, illetve egy magyar operettgálát és számos más előadó koncertjét is megtekintheti a közönség.

A fesztivált hagyományteremtő s egyidejűleg hiánypótló céllal hozták létre 2014-ben Magyarország V4-es elnökségének zárórendezvényeként. A színes kulturális programot felvonultató, gasztronómiai fesztivállal egybekötött rendezvénysorozatnaki már az első évada is a vártnál is nagyobb közönségsikert aratott, és azóta az egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvénnyé vált Pozsonyban.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)