A superfood hullámra felültek az antioxidánsok is és elképesztő magasságba repültek velük az ezzel kapcsolatos étrend-kiegészítők.
Fontos, hogy ezek a jótékony szabadgyökkötő vegyületek egyben szabadgyökök, tehát amikor a megfelelő ellátottságot hangsúlyozzuk, ott nem csupán az alacsony bevitel ellen kampányolunk, hanem a túldozírozástól is óva intjük a fogyasztót.
A túlzott antioxidáns bevitel során érvényre juthat prooxidációs, azaz ártalmas képességük is. Jó hír azonban, hogy a természetes formában elfogyasztott növényi hatóanyaggal a túladagolás elkerülhető, fogyasztásuk jótékony és biztonságos.
Az oxidatív stressz, mely során a szervezetünkben szabadgyökök keletkeznek, számtalan civilizációs betegség (daganatok, krónikus gyulladás, szív- és idegrendszeri betegségek, felgyorsult demencia) hátterében áll a kiváltó okok között. Bár a szervezet saját maga is generál szabadgyökkötő mechanizmusokat, intenzív terhelés miatt ez önmagában nem teljesen elegendő.
Szükség van a szervezet javító folyamatainak támogatására, többek közt egészséges táplálkozás által - írja az MDOSZ.