Jump to content

A mogyorókrém születéséhez Napóleonnak is köze volt

2022. 02. 05. 21:02

2007. óta február 5-én tartják Nutella, mogyorókrém világnapját. A rajongók ezen a napon különböző fotókkal, videókkal és receptekkel árasztják el a közösségi oldalakat. A kezdeményezés alkalmából összegyűjtöttük az édességgel kapcsolatos legérdekesebb tényeket.

A születéséhez Napóleonnak is köze volt

1806-ban Bonaparte Napóleon francia tábornok, hadvezér kontinentális zárlattal akarta befagyasztani Anglia kereskedelmét, ennek okaként pedig a gyarmatain keresztül Európába hozott kakaó kereskedelmi ára is az egekbe szökött, amellett, hogy már eredetileg is hiány volt belőle Európában.

Néhány olasz csokoládékészítő Piedmontban ezért mogyoróval kezdte el bekeverni a csokoládét.

Így született meg a Gianduja nevű mogyorós csokoládékrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború alatt bekövetkezett újabb csokihiány alatt újított fel Pietro Ferrero olasz cukrász, aki Alba városában édességboltot és pékséget üzemeltetett.

Készített egy kenhető édességet mogyoróból, cukorból és egy kevés kakaóból. Termékének első, akkor még szilárd állagú adagját 1946-ban Pasta Gianduja néven adta el, a kor híres karneváli karakteréről elnevezve, majd 1951-ben Supercrema névvel megalkotta az édesség új, krémesebb változatát. Ekkor már Pietro Ferrero albai boltja mellett gyárat is működtetett.

Ferrero fia, Michele 1963-ban azzal a szándékkal újította meg a Supercremát, hogy egész Európában ismert termék legyen. Módosította az összetételét, és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella 1964. április 20-án hagyta el a gyárat. A termék azonnal sikert aratott, népszerűsége pedig azóta is töretlen.

Egy amerikai blogger, Sara Rosso 2007-ben nevezte ki február 5-ét ünnepnapnak, hogy összehozza a mogyorókrém rajongóit. Az édesség napja hamar világméretű jelenséggé vált: ezen a napon a kedvelők a közösségi oldalakon osztják meg a Nutella iránt érzett szeretetüket fotókon, recepteken, verseken, üzeneteken és az örömteli pillanatok ünneplésén keresztül. Pár évvel később a kezdeményezés egyre közismertebb lett, ezért 2015-ben Sara Rosso átadta a napot a gyártónak.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)