Jump to content

Ön mit süt-főz először tücsökből?

2022. 02. 17. 18:04

Az Európai Bizottság közölte: a testület engedélyezte a házi tücskök (acheta domesticus) forgalmazását élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként az Európai Unióban. A lisztkukac és a sáska után így már ezt a rovart is feltálalhatja hétvégén a vasárnapi ebéd egyik kiemelt fogásaként szeretteinek.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra – olvashatjuk a brüsszeli bizottság közleményében.

Az unió élelmiszer-stratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre való áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal – teszi hozzá a közlemény. 

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)