Jump to content

Kiderítették, mi volt a 93 millió éves őskrokodil utolsó vacsorája, érdekes felfedezést tettek

2022. 03. 16. 15:31

A körülbelül 2,5 méter hosszú krokodil maradványait Ausztrália Queensland tartományában fedezték fel. A hüllő megkövesedett fosszíliái egy nagy sziklából kerültek elő. Miután az állat elpusztult, a teteme egy nagy áradás során vízfenékre süllyedt. A krokodil csaknem teljes koponyája és fogazata is megmaradt.

Miután a kutatók 2010-ben rábukkantak, háromdimenziós és röntgenfelvételek segítségével részletesebben is megvizsgálták, öt évvel később pedig újabb érdekes felfedezést tettek, ugyanis egy csirke méretű fiatal dinoszaurusz csontjait fedezték fel a gyomrában.

„A 2015-ben egy technikailag fejlettebb eljárással újraszkenneltük a fájlokat, amelyek a krokodil maradványainak digitális képét tartalmazzák. Az állat gyomra tájékán akkor kiszúrtunk egy furcsa csontot, ami leginkább egy csirke csontvázába illett bele. Rögtön tudtam, hogy ez egy dinoszaurusz lehetett, hiszen azok legközelebbi ma élő rokonai a madarak. A korábbi technológiával történő elemzés során a csont egyáltalán nem volt látható” – mondta Dr. Joseph Bevitt ausztrál kutató, aki a felfedezéséről egy nemrég megjelent tanulmányban írt először. Az értekezés a Gondwana Research tudományos folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Ahhoz, hogy kiderüljön, a dinoszaurusz csontjai valóban a krokodil gyomrából kerültek elő, a kutatócsoport mintákat vett a kőzetből és ellenőrizte a benne található megkövesedett növényi gyökereket, valamint a kőzetdarabok geológiai jellegzetességeit is.

„Annak ellenére, hogy biztosak voltunk a csontok eredetében, minden körülményt meg kellett vizsgálnunk. Lényegében a kőzet kémiája szolgáltatta a döntő bizonyítékot” – fogalmazott Dr. Bevitt.

Az ősállatok maradványai jelenleg a wintoni Australian Age of Dinosaurs Természettudományi Múzeumban tekinthetők meg.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)