Jump to content

Tömegével váltanak a fiatalok vegán életmódra

2022. 06. 13. 14:38

A vegánok száma évről évre rohamosan nő. Ám globálisan nézve még mindig csak a társadalom körülbelül egy százalékát teszik ki, és eltérő lehet, hogy ki, hogyan szemléli a veganizmust. Éppen ezért a becslések is csak óvatosak ebben a témában, de már évek óta van egy szám, ami közel lehet a valósághoz – olvasható a Prove oldalán.

A vegán kifejezést Donald Watson, a Vegán Társaság (Vegan Society) alapítója hozta létre 1944-ben. Kezdetben ezt a meghatározást a tejterméket nem fogyasztó vegetáriánusokra használták. 1951-ben azonban a Vegán Társaság a veganizmust már az állatok kizsákmányolása nélküli életmódként írta le.

A veganizmus egy olyan filozófia, amely elutasítja az állatok áruként történő felhasználását.

A vegánok pontos számát meghatározni nem könnyű feladat, hiszen sok ember egy kategóriába sorolja a vegánokat, a növényi étrendet követőket, sőt még a vegetáriánusokat is.

A vegetáriánusok és vegánok száma a világ népességének körülbelül nyolc százalékát teszik ki, viszont a vegánokra nézve ez az érték jóval egy százalék alá esik.

A világ legfejlettebb országaiban a vegánok a népesség kettő–nyolc százalékát alkotják, míg a fejlődő országokban ez az érték kevesebb, mint 0,1 százalék. 

A becslések szerint 2022-ben kb. 78 millió vegánnal számolhatunk világszerte

A vegánok száma az utóbbi évtizedben elképesztő növekedésnek indult, de még így is főképpen Izraelben, Svédországban és Japánban van jelen a legnagyobb arányban ez a táplálkozási forma.

2014 és 2018 között az Amerikai Egyesült Államokban a vegánok száma 4 millióról 20 millióra nőtt. Ez 500 százalékos növekedést jelent, miközben Hollandia és Görögország fővárosa is, Amszterdam és Athén negatív rekorderként szerepel a felmérésben.

A válaszadók nagy százaléka az egészségügyi okok mellett az állat- és környezetvédelmet jelölte meg az életmódváltás indokaként. Ebből is látszik, hogy bár a veganizmus alapvetően egy állatjogi mozgalom, nagyon sok ember egészségügyi- és környezetvédelmi okok miatt dönt a növényi étrend mellett.

Mint a statisztika is mutatja, a legtöbb ember fiatal felnőttként döntött az életmódváltás mellett. A vegánok több mint fele 16 és 24 éves kor között hagyta el az állati termékeket. A „vegánná válás átlagéletkora” így 24 évre jött ki.

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember 16 és 24 éves kora között váltott, a legtöbb vegánt a 30–49-es korosztályban találjuk.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: hirado.hu)