Jump to content

Mi kerüljön az uzsonnásdobozba?

2022. 09. 20. 09:17

Gyorsan elkészíthető és a helyes táplálkozás alapelveinek megfelelő recepteket gyűjtött össze iskolakezdésre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, amely számos tanácsot is ad, hogyan járuljunk hozzá gyermekeink étkezéséhez.

A gyermekek, serdülők jellemzően 5–8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Gyakran a napi javasolt öt étkezésből – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora – minimum hármat, de olykor (például nulladik óra esetén) négyet is az iskolában vagy az otthonuktól távol fogyasztanak el – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A szakmai szervezet a tanév kezdetén hasznos tanácsokkal igyekszik ellátni a szülőket:

Kérjük el előre az óvodai, iskolai heti étlapot, és nézzük meg, mit fog enni gyermekünk a menzán. Ehhez igazítsuk azokat az étkezéseket, amiket otthon fogyasztunk el. Lehetőleg vacsorára, illetve hétvégén ne adjunk olyat, amit már evett a gyermek.
Ha biztosan tudjuk, hogy az aznapi ebédet nem fogja megenni, mert nem szereti, akkor úgy csomagoljunk neki, hogy a főétkezést is belekalkuláljuk, például néhány tartalmas szendvics formájában.

Amikor ételt csomagolunk, gondoljuk át a napját. Azonnal jön-e iskola után, vagy csak este ér haza, mert edzésre, különórára megy. Az edzésnapokon számoljunk a megnövekedett energiaigénnyel és a megfelelő mennyiségű folyadékpótlással!

Igyekezzünk változatos tízóraikat, uzsonnákat adni, ne mindig ugyanazt tegyük a dobozba. Fontos ugyanakkor, hogy az egészséges táplálkozás alapját adó élelmiszerek – zöldségek/gyümölcsök, teljes értékű gabonák, tejtermékek – rendszeresen szerepeljenek a menüben.

Gondoljunk arra, hogy az elemózsiának bírnia kell a „gyűrődést”, nem mindig megoldott a hűtés, gyakran nem elérhető megfelelő evőeszköz, nincs melegítési lehetőség vagy kevés az idő az étkezésre. Jó szolgálatot tehetnek például a könnyen, gyorsan fogyasztható miniszendvicsek, kis palackos ivójoghurtok, granola szeletek, házi diákcsemege.
Konkrét javaslatokat is adnak a dietetikusok arra, mi kerüljön az uzsonnásdobozba, illetve a vacsoraasztalra.

Több mint harminc gyorsan elkészíthető és a helyes táplálkozás alapelveinek megfelelő receptet gyűjtöttek össze ingyenesen letölthető szakácskönyvükben.

Ilyenek például a cukkinis-szezámmagos tócsni, a sajtos-sárgarépás tallér, az almás tócsni és a kakaós cukkinis muffin.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)