Egy közel 2200 főként negyvenes és ötvenes éveikben járó amerikai részvételével végeztek kutatást, amely során megmérték a vérükben lévő Omega-3 zsírsavak szintjét.
Ezek főként az olajos halak, például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia fogyasztásából származnak, bár táplálékkiegészítőként is szedhető.
Kiderült, hogy minél magasabb volt egy résztvevő omega-3 szintje, annál jobban teljesítette a logikai feladatokat, ez pedig összefügg azzal is, hogy az életben könnyebben oldják meg a problémákat.
A legmagasabb Omega-3-szinttel rendelkező emberek háromnegyedének pedig nagyobb volt a hippokampusza is.
A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik az összetett információk, események memorizálásában és a térbeli tájékozódásban.
Ezek az emberek a kutatók szerint valószínűleg hetente legalább egy adag olajos halat fogyasztottak. Arra is rájöttek, hogy a halnak köszönhetően megnagyobbodott hippokampusz segít csökkenteni a kockázatát a demencia és különböző emlékezetproblémák kialakulásában.
Claudia Satizabal, a San Antonio-i University of Texas Health Science Centre munkatársa és a tanulmány vezetője elmondta: „A halfogyasztás segíthet az agy egészségesebb öregedésében és védelmet nyújthat a demencia ellen”.