Jump to content

Az ősz kedvenc zöldségének fogyasztása egészségesebb, mint azt eddig sejtették

2022. 10. 13. 16:10

A sütőtök nemcsak az ősz egyik kedvenc zöldsége, de tele van rengeteg hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal. Emellett közkedvelt dekorációs elem is, főleg az Egyesült Államokban.

Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos zöldség a 16. század végén érkezett meg Európába. A tökfélék családjába tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy, a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.

Javítja a szem egészségét

Az A-vitamin javítja a látást, megvédi a szaruhártyát, és mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

Csökkenti a magas vérnyomást

A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a C-vitamin pedig csökkenti a vérnyomást. Az A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Serkenti az immunrendszer működését

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, csakúgy mint a sütőtök magjában található cink.

Segíti a fogyást

A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.

Fiatalosabbá teszi a bőrt

A sütőtök magas A-vitamin tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit.

(Forrás: biokalauz.co.hu;gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)