Jump to content

Búcsút mondhatunk a koplalásnak! Itt vannak a 2023-as év leghatékonyabb fogyókúrái

2023. 01. 02. 12:33

Mindenki, aki pluszkilókkal küzd, keresi a tökéletes diétás étrendet, amellyel komolyabb szenvedés nélkül, de hatékonyan lefogyhat. Esetleg apró vagy nem is apró csalásokkal. A rossz hír az, hogy nem ez lesz a járható út. De van jó hír is, nem a koplalás vezet el a vágyott célhoz. Lehet, hogy a bőség lesz az új megoldás?

A koplalással, szigorú megvonással járó diétáknak egyre inkább leáldozik, lassan mindenki megérti, tartós sikert nem lehet velük elérni, a visszahízás mindig garantált. A siker titka sokkal egyszerűbb mint gondolnánk. Először is meg kell győződni arról, hogy reális céljaink vannak. Nemcsak kilókban, hanem időben is.

Heti egy kiló fogyást tűzzünk ki, ez tíz hét alatt tíz kiló, húsz hét alatt húsz – már teljes megújulás, és még fél év sem kell hozzá.

A trendszakértők szerint a 2023-as évben a mediterrán, a DASH és a flexitárius diéta vezet sikerre, mert nem éheztetnek, minőségi táplálékot ajánlanak.

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és olívaolajban, korlátozza a feldolgozott élelmiszereket, a hozzáadott cukrot és a vörös húst. Tanulmányok igazolták, hogy a mediterrán diétát követő embereknél ritkábban fordulnak elő krónikus betegségek, köztük a szívbetegség és a rák. A mediterrán diéta nem egy szigorú szabályrendszer, hanem a friss, teljes értékű ételeket hangsúlyozó étkezési stílus. Nem az olasz tésztákra és a pizzára kell gondolni, sokkal inkább a görög vagy spanyol étkezési stílusra, azaz csirkére, halakra, salátákkal, extra szűz olívaolajjal öntözve, párolt zöldségekkel, ez adja a főétkezéseket. A tányér fele mindig zöldségekből álljon, ez a diéta támogatja a zöldségleveseket, és a vacsorához egy pohár vörösbort is megenged időnként.

Amit el kell hagyni: fehér liszt, cukor.

DASH diéta

A DASH diéta 2023-ban várható népszerűségének egyik oka az, hogy egyre több egészségügyi szervezet is támogatja. A mozaikszó jelentése: diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére. A DASH étrendjéről bebizonyosodott, hogy elősegíti a fogyást, védi a szív egészségét, és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kockázatát. Viszonylag könnyen követhető, világos iránymutatásokkal rendelkezik arról, milyen ételeket és mennyit kell fogyasztani az egyes élelmiszercsoportokból. Sok zöldséget, gyümölcsöt és alacsony zsírtartalmú tejterméket ajánl a módszer, miközben csökkentjük a zsíros, koleszterindús és édes ételeket. Ami fontos különbség a többi diétához képest, hogy a DASH javasolja a só csökkentését és a fehér lisztből készült ételek kerülését. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket, rengeteg zöldséget és mértékletes húsfogyasztást javasol.

Amit el kell hagyni: fehér liszt, cukor, olajban sült ételek, a sót csökkenteni kell.

Flexitárius diéta

A flexitárius szó a flexibilis és vegetáriánus összevonásából keletkezett, arra utalva, hogy nem szigorúan húsmentes étkezésről van szó, hanem a húsfogyasztás csökkentéséről. Ez a diéta viszonylag könnyen követhető, vonzó választás lehet azok számára, akik nem szeretik a túlzottan korlátozó étrendeket, fenntartható étkezési módot keresnek, kevés tiltással.

Ez az táplálkozás is kifejezetten hatékony a vérnyomás csökkentésében. A flexitárius diétában felére csökkentjük a korábbi húsfogyasztásunkat, és duplájára növeljük a zöldségek bevitelét. Ez a fajta táplálkozás kedvezően hathat a középkorú felnőttek testsúlyproblémáira anélkül, hogy a vegán- vagy vegetáriánus diéta szigorú szabályait be kellene tartaniuk. A kezdők tartsanak két húsmentes napot egy héten, a haladók idővel elérhetik az ötöt, ha így érzik jól magukat. Arra kell ügyelni a hús csökkentésekor, hogy minőségi fehérjéket fogyasszunk továbbra is, és ne szénhidráttal orvosoljuk az éhséget. A hüvelyesek kiváló fehérjeforrások, érdemes újra felfedezni őket.

Amit el kell hagyni: olajban sült ételek, húsok csökkentése.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: hirado.hu)