Jump to content

Emiatt nem vesszük észre, hogy túlettük magunkat

2023. 02. 14. 08:56

Egy új tanulmány szerint a magas zsírtartalmú étrend megzavarhatja agyunk azon képességét, hogy szabályozza a kalóriabevitelt.

Patkányokon végzett kísérletek során a tudósok megállapították, hogy miután hosszabb ideig magas zsír- és kalóriatartalmú étrenddel etették az állatokat, az agy és a bél közötti jelátviteli útvonal megszakadt, és nem úgy szabályozta a kalóriafogyasztást, ahogyan előtte. Az útvonal kulcsa az agyban található csillag alakú sejtek, az asztrociták, melyek normális esetben úgy reagálnak a sok zsír és kalória elfogyasztására, hogy fékezik a táplálékfelvételt, kiegyensúlyozva a bevitt mennyiséget.

„Úgy tűnik, hogy idővel az asztrociták érzéketlenné válnak a magas zsírtartalmú ételekkel szemben” – mondta Kirsteen Browning, a Pennsylvania Állami Orvosi Egyetem ideg- és viselkedéstudományi professzora. „10-14 napos magas zsír- és kalóriatartalmú étrend után úgy tűnik, hogy az asztrociták nem reagálnak, és az agy kalóriabevitel szabályozására való képessége romlik. Ez megzavarja a gyomor felé irányuló jelátvitelt, és késlelteti a gyomor kiürülését” – tette hozzá.

A kutatásban használt rágcsálókat csoportokra osztották, és 1, 3, 5 vagy 14 napig magas zsír- és kalóriatartalmú étrenddel, illetve standard kontrolldiétával etették őket. A táplálékfelvétel és a testsúly rögzítése mellett nyomon követtek bizonyos idegi áramköröket, beleértve az asztrocitákat is.

Az agytörzsben lévő asztrociták gátlásával a kutatók képesek voltak összekapcsolni ezeket a sejteket a csökkent bél-agy kommunikációval és a táplálékfelvétel szabályozásának hiányával, ami normális esetben a magas zsírtartalmú étrend első 3-5 napja alatt következne be. A kutatók kiderítették, hogy a gátolt asztrociták utánozták azt, ami a normál egerekkel történt egy-két hét magas zsírtartalmú étrend után.

„Azt még nem tudjuk biztosan, hogy az asztrocitaaktivitás és a jelátviteli mechanizmus elvesztése a túlevés miatt alakul ki, vagy az ennek a mechanizmusnak az elvesztése a folyamatos túlevés hatására következik be” – modndta Browling.

Mivel az elhízás komoly közegészségügyi problémát jelent az emberek számára, a szakértők keresik a módját annak, hogyan lehetne jobban megérteni és kezelni. A kutatók remélik, hogy ha többet tudnak meg az agynak a túlzott evésre adott válasza mögött meghúzódó összetett központi mechanizmusokról, akkor képesek lesznek olyan módszereket kidolgozni, amelyekkel célzottan adnak megoldást ezekre a problémáka, és a jövőben csökkentik az elhízást.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)