Jump to content

Mi igaz és mi nem a steviáról?

2018. 11. 30. 09:05

A stevia a cukormentes konya népszerű édesítője, mégis sokan összetévesztik a klasszikus édesítőszerekkel, és emiatt ódzkodnak tőle. Tudjon meg többet a cukorpótló édes gyógynövényről, és felejtse el a közhiedelmeket!

A stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből fakadóan édes, levelei tucatszor édesebbek a cukornál és a belőle készült kivonatok is merőbben magasabb édeskés ízzel bírnak, mint a cukor. Viszont ez nem egyenlő azzal, hogy nagy cukortartalommal rendelkezik. Épp ellenkezőleg!

A stevia nem okoz fogszuvasodást, kalória- és szénhidráttartalma nincs és glikémiás indexe szerint cukorbetegek is fogyaszthatják. A steavia teljes mértékben pótolni tudja a cukrot.

A gyógynövény egyébként számos probléma orvosolására alkalmas lehet. Magas A-, C-vitamin, illetve magnézium és vas tartalommal rendelkezik, és a szervezet szinte minden pontján pozitív hatását fejti ki.

A stevia ajánlott magas vérnyomás ellen, állítólag hosszú távú fogyasztása csökkenti a vérnyomást, illetve szabályozza a vércukor- szintet és serkenti a máj és lép működését. Nem savasít, sőt kifejezetten javítja az emésztést, és a hasfájást is enyhíti. Gyulladások és bőrbetegségek ellen is javallott, gombaölő és antibakteriális tulajdonsága miatt.

A stevia megnevezés tehát nem a klasszikus értelembe vett édesítőt – még ízben sem hasonlít hozzá – vagy cukrot jelenti, hanem egy természetes, édes aromával rendelkező gyógynövényt, mely képes teljes mértékben pótolni, kiváltani a cukrot.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)