Jump to content

Toját fagyasztani? Így tárold el hosszú távon!

2020. 05. 14. 08:30

Kiváló reggeli, nagyszerű vacsora és még az ebédhez is passzol salátaként. Mivel nem olcsó mulatság, ezért kár lenne hagyni megromolni, ha épp nem használjuk fel időben. De hogyan fagyasszuk le, hogy a kiolvasztást követően is ehető legyen?

Nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan teszünk a mélyhűtőbe. Vannak ételek, amelyeket egyáltalán nem szabad fagyasztani, és akad néhány olyan is, amelyekről nem tudjuk, hogy amúgy lehetne. Ilyen például a tojás, a bor, a fokhagyma, vagy épp a kenyér.

A fagyasztásnak több előnye is akad azon kívül, hogy a rosszabb időkre bespájzolhatunk kedvenc ételeinkből és alapanyagainkból. A The Love Your Freezer kampány során a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fagyasztott ételek sokkal tovább maradnak tartósak (mily meglepő), illetve több tápanyagot képesek megtartani. Ez annak köszönhető, hogy nem indulnak be az erjedési folyamatok. Például a három napig levegőn hagyott zöldség, gyümölcs C-vitamin tartalma, 80 százalékkal csökken, ellenben a mirelitre tett társa a 100 százalékos tápanyagtartalmat öt nappal tovább tartalmazza.

Plusz a fagyasztott ételek nem azért néznek ki olykor, kissé esztétikátlanul, mert romlottak lennének, hanem azért, mert az ételekben található víztartalom kristályosan fagy össze, ami olykor furcsa kinézetet kölcsönöz az adott kajának. Viszont a lehűtési folyamat megváltoztathatja az étel struktúráját és ízét, ezért nem mindegy, hogyan kivitelezzük.

A tojást lefagyasztani például többféle módszerrel is lehet. Az egyik változat szerint külön-külön a fehérje és a sárgája is fagyasztható, ha viszont nem akarod szétszedni, egyben is beteheted. Viszont, az egész tojást nem szabad héjastul lefagyasztani, mert a benne található folyadék megfagy, és szétrepeszti a héjat, illetve az állaga is romlik tőle. így héja nélkül bátran fagyaszthatod.

Záp vagy friss?

A szavatosság lejártának közeledtét nem könnyű laikusként megállapítani, hacsak a tojáson nem szerepel dátum. No, de mi van akkor, ha lejárt a tojás, de nem produkálja a megzápulás jeleit?

Ha megfelelően tároltuk, azaz szigorúan hűtőben, akkor a lejárati időt követő napokban még bátran fogyaszthatod. Ha szeretnéd megnövelni a tojások szavatosságát, akkor főzd meg őket, mert így akár plusz egy hónapot is nyerhetsz. Viszont ne öblítsd le hideg vízzel, mert az nagyban rontja állagát!

Könnyen megállapíthatod azt is, hogy romlott-e vagy sem, hiszen a szaga mindent elárul! A romlott tojásnak, jellegzetes, karakteres szaga van, amit nem lehet összetéveszteni semmi mással.

 

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)