5. Dinner by Heston Blumenthal
A londoni Hyde Parkban lévő Mandarin Oriental Hotel étterme a legfiatalabbak közé tartozik, mely mindössze 4 év alatt került be a legjobbak közé. Kortárs és több száz éves angol receptekre épülő fogásokat is kínál, nem túl elszállt árakon. Legextrémebb fogásai közé tartozik a Meat Fruit (gyümölcsnek látszó húsétel) és a Tipsy Cake, az ázott süti.

4. Eleven Madison Park
Természetesen New York is büszkélkedhet egy top 5-ös étteremmel. Az Egyesült Államok keleti partjának legjobbja 3 Michelin-csillaggal rendelkezik, és 80 asztalt tud kiszolgálni az előkelő Madison Avenue-n, de még így is hónapokkal előre kell asztalt foglalni az art deco stílusú, modern francia konyhát bemutató étterembe.

3. Osteria Francescana
Nehéz elképzelni, de egy mindössze 11 asztallal rendelkező pici, egyszerű modenai étterem is felkerülhet erre a listára, de Massimo Bottura séf szívén viseli mind a 11 asztal sorsát, és tündéri, de káprázatos konyhát visz, mely 3 Michelin-csillaggal büszkélkedik az eldugott olaszországi helyszínen.

2. El Celler de Can Roca
Barcelonától nem messze, egy gironai villaépületben található a világ második legjobb étterme, ahol 30 szakács dolgozik a maximum 50 fős vendégsereg gasztronómiai szórakoztatásáért. A Roca-testvérek csaknem 30 éve viszik a modern spanyol konyha ízvilágát lefedő étlapot. Bár ha ma felhívjuk az éttermet, több mint egy év múlva kapunk szabad asztalt, de ennek az is az oka, hogy akár már 140 euróért (borral együtt már 50 ezer forintért) megvacsorázhatunk, ami nem is olyan rossz a világ második legjobb éttermében.

1. Noma
Sokan csak emiatt az étterem miatt látogatnak el Dániába, hiszen ha igazi kulináris élvezetben akarunk részesülni, a Nomába kell asztalt foglalnunk (nem lesz könnyű). Pedig az étterem a város egyik kikötőjének raktárépületében található, és "mindössze" két Michelin-csillaggal rendelkezik. A molekuláris gasztronómia műremekei mellett szezonális jelleggel igazi hagyományos tengeri herkentyűkkel megbolondított ételeket is kipróbálhatunk.

(Fotó: worldsbestrestaurants)