Jump to content

Jamie Oliver éttermet nyit Budapesten

2015. 09. 27. 21:12

Jövő tavasszal nyit Budapesten a Jamie's Italian, ami nem csak azt jelenti, hogy egy étteremmel több lesz itthon, hanem azt is, hogy Magyarország a harmadik olyan európai ország, ahol Jamie Oliver éttermet nyit.

Nagy-Britanniában már mintegy negyven olyan olasz étterem található, ami Jamie Oliver útmutatásai alapján működik, az európai kontinensen azonban még csak most kezdődik a terjeszkedés. Az angol szakács eddig még csak Moszkvában és Isztambulban nyitott éttermet, és a napokban nyílik egy Rotterdamban.

A Jamie's Italian Angliában nagyon népszerű, ennek oka az lehet, hogy az angolok kedvenc séfje nem ment el a nehezen megfizethető, és sokszor körülményes fine dining irányba, hanem azt a vonalat valósítja meg, amit szakácskönyveiben is közvetít. Azaz viszonylag hétköznapi, megfizethető ételeket készít, de nagyon jó minőségű alapanyagokból.Az éttermi kritikusok egy része éppen ezért le is szólja, de ez a népszerűségét cseppet sem érinti.

Egy ilyen étteremnyitás természetesen nem úgy történik, hogy Jamie sétál egyet Budapesten, aztán felkiált, hogy de jó lenne itt egy étterem, hanem komoly szakmai tárgyalások és pénzügyi audit előzi meg. A Jamie's Italian brandet, a Zsidai Group hozza be Magyarországra, és igen komoly előírásoknak kell ehhez megfelelniük. Zsidai Zoltán Roy, egy családi vállalkozás élén több étterem, többek között a Spíler tulajdonosa és az ÉS üzemeltetője, és övék a Baltazár nevű szálloda és a hozzá tartozó étterem is.

Először saját olasz étterem nyitásán gondolkodott, mivel nem nagyon van Budapesten megfizethető, de valódi olasz alapanyagokkal és receptekkel dolgozó olasz étterem. (Bár ebbe az irányba nyitott most egyébként a Gianni nevével fémjelzett tésztázó is a Hold utcai piacon, de az egy teljesen más műfaj, mint egy beülős étterem.) Zsidai szerint gyakorlatilag nincs még egy olyan étterem, amelyik ár-érték arányban vetekedhetne a Jamie's Italiannel. De hogy nálunk mennyiből is lehet majd kihozni ezeket az ételeket, még nem tudni, árakat egyelőre nem sikerült kiszedni a tulajdonosból.

Aki Jamie Oliver nevével jelzett éttermet akar nyitni, meglehetősen sok kritériumnak kell, hogy megfeleljen. Az étterem belső dizájnját saját belsőépítészeikkel tervezik, és nagyon sok követelményt írnak elő az alapanyagokra is: mindnek tökéletesen GMO-tól, azaz genetikai módosításoktól mentesnek kell lennie (ezt Magyarországon egyelőre kifejezetten könnyű teljesíteni, amin maga Jamie Oliver is meglepődött), csak olyan tenyésztőtől lehet húst venni, aki bizonyítottan nem használ antibiotikumot (ezt már jóval nehezebb), továbbá minden alapanyagnak fenntartható forrásból kell származnia (ennek például a halpiacon elég nehéz megfelelni).

Zsidai szerint egy ilyen erős mérce a magyar termelőknek és beszállítóknak is nagyon jó lehetőség, hogy fejlődni tudjanak, hiszen folyamatosan nagyon stabil minőségű alapanyagokra van szükség, nagy tételben. A Jamie's éttermek többnyire elég nagyok, 100-150 fősek, hiszen céljuk szerint éppen viszonylag alacsonyabb árkategóriájú ételeket kínálnak – így az alapanyag-szükséglet is nagy. Zsidai szerint ugyanakkor ez a nyitás arra is jó lehetőség lehet, hogy Londonban élő magyarokat hazahozzanak, hiszen sokan dogoznak ott is Jamie's éttermekben is.

A kiszemelt épület Virág Csaba építész egy 1968-as alkotása, a volt Hadik étterem, ami elég silány állapotba került mára. A tervek szerint az épületet teljes egészében felújítják majd, alkalmazkodva az egykor viszonylag nagyvonalú, de mégiscsak szocreál hangulatú épülethez, amit egyébként eleve étteremnek terveztek. A Jamie's Italian jövő tavasszal nyit tehát, a nyitásra a tervek szerint Jamie Oliver is érkezik.