Jump to content

10 halas hely Budapesten

2016. 07. 20. 14:57

Hol van jó halászlé? Hol van jó hekk? Hol vannak friss herkentyűk és honnan lehet jó polipot rendelni? Körbekérdeztünk, kóstoltunk, kutattunk és találtunk 10 halas helyet, ahol elkaphatod a tengerparti életérzést Budapesten is. Vagy csak ehetsz egy jó halászlevet.

Római Hekker. A Budapest Balaton partjaként funkcionáló Római büfésor végre kapott egy zseniális hekkezőt, ahol a hagyományos – de jól elkészített – hekk mellett találtok például sokmagvas gluténmentes liszt felhasználásával készült verziót és cukormentes palacsintát is.

Halvár Étterem. A zuglói étterem elsőként kezdett el kifejezetten halas ételek házhoz szállításával (is) foglalkozni. A halakat közvetlenül a halpiacról, frissen szerzik be, az édesvízi halak mellett tengeri herkentyűket is találtok az étlapon.

Halkakas halbisztró. A Halkakas egy cuki családi vállalkozás, de persze ez még nem lenne elég a sikerhez. Az elsők között kezdtek el magyar halakból készült minőségi “street food”-ot készíteni Budapesten és bár azóta egyre több helyen kapni például halburgert, a Halkakas továbbra is az egyik legjobb a kategóriában. A választék alapját a friss magyar halak adják melyeket közvetlenül a halgazdaságoktól szereznek be, az ételek mellé házi limonádét és szörpöt is választhatunk. Tipp: péntek a halászlé nap, harcsafilével, halgombóccal, szegedi pirospaprikával.

TheBigfish. Az Andrássy úti étterem gusztusos halpultjára a Budaörsi Halpiacról (The Fishmonger) érkeznek a tengeri halak, rákok és kagylók. A választék akkora, hogy akár tanácstalanná is válhat az ember, így ha hisztek nekünk, a fehérboros kagylót biztosan kipróbáljátok. A többit rátok bízzuk!

Ha már itt tartunk: Budaörsi Halpiac / The Fishmonger. Herkentyű és halmániások nem véletlenül zarándokolnak ki a budaörsi raktárépület-rengetegébe a “halpiacra”, ami valójában egy bolt és egy bisztró (Dokk Büfé) keveréke. Itt lehet ugyanis beszerezni a legfrissebb tengeri alapanyagokat, amiket a tulajdonos sokszor aukciókon szerez meg a kikötőkben.

NEMO Fish & Chips & Salad Bar. A Lövőház utcai étterem nagyon jó tengeri csemegékben, első sorban fish & chipsben. A látványkonyha esetükben abszolút megállja a helyét, de ha a beltérben ülsz le – télen nincs terasz – számíts rá, hogy az olajban sült halak miatt a kajaszag elkerülhetetlen. Asztalt foglalni ajánlott, a sétálóutca elején lévő hely nagyon felkapott. Érdemes az ebédet és a vacsorát is kipróbálni, este ugyanis  különlegesebb fogásokkal is találkozhatsz.

Bajai Halászcsárda. Ha dunai (ponty) halászlé akkor sokan a Bajaira esküsznek. Tradicionális készítési mód, tévedhetetlen ízek, egyszerűen jó, és kész.

Padron. Kedvenc spanyolos tapas bárunk Budapesten a spanyol virtushoz mért nyüzsivel és zsúfoltsággal esténként. A kóstolandó kötelezők (mint a garnéla vagy a tintahal) mellé mindig jut valami éppen aktuális táblás ajánlat, hogy a törzsvendégeknek is meglegyen az izgalom. Figyelem: július 19-től nyári szünetet tartanak!

Halműhely. Valójában a Padron séfjétől, Nagy Ádámtól kaptuk a tippet a Dózsa György úti keszegeshez, ahol a Budapesten egyedülállónak számító friss keszeg mellett haltepertőt és tiszai halakat is kóstolhatunk. Nem csak ezért, a szuper autentikus és hangulatos falusi enteriőrért is érdemes megnézni.

Dunabogdányi pisztrángos. A bogdányi halsütöde gasztroturizmust teremtett: jó ideje ez az első számú Pest környéki úticél, ha jó és változatosan elkészített pisztrángra vágyik az ember. Pestós, sima, pirított mandulás, steak burgonyával, friss salátával, citromot facsarva rá.