Jump to content

Mennyit kell egy asztalra várni a legmenőbb éttermekben?

2016. 07. 29. 09:21

A világ legjobb éttermeiben elég hosszú a várólista, ezzel aligha árultunk el újdonságot. Az már érdekesebb, hogy vajon melyikben mennyivel előtte kell megpróbálnunk asztalt foglalni, ha be szeretnénk jutni. Nemrég tették közzé a világ legjobb 50 éttermének listáját, most megnézzük, ezek közül melyekben kell a legtöbbet várni.

10. Eleven Madison Park (New York, Egyesült Államok)

A New York-i étteremben általában alsó hangon 2-3 hét a várakozási idő, persze csak akkor, ha nem a leginkább látogatott időpontokat választjuk.

9. Steirereck (Bécs, Ausztria)

Az osztrák főváros egyik legmenőbb éttermében érdekes kettősséget figyelhetünk meg: vacsorára akár egy hónapot is várhatunk, de ha csak ebédelni szeretnénk, akkor már másnap fogadni tudnak.

8. Central (Lima, Peru)

A perui gasztronómia csúcsintézményébe legkevesebb két hónap a várakozási idő, szóval a nyár végéig már ne is reménykedjünk a bejutásban. A szeptembertől év végéig tartó időszakra augusztus 1-től lehet asztalt foglalni.

7. Narisawa (Tokió, Japán)

Itt is minimum két hónapot kell várnunk, a rendszer is elég érdekes, hiszen az új foglalásokat minden hónap első napján délelőtt 11 órától várják.

6. Noma (Koppenhága, Dánia)

Súlyosbodik a helyzet, aki még idén el szeretne jutni a legendás koppenhágai Nomába, jól teszi, ha észnél van, mert legalább három hónapot kell várni egy asztalra. Októberre még biztosan lesz hely, mert azokat csak július 4-től lehet foglalni.

5. Osteria Francescana (Modena, Olaszország)

Itt is bő három hónappal előre le kell foglalnunk az asztalunkat, októberig már ne is reménykedjünk semmiben, július 1-én viszont őszre még megpróbálkozhatunk bejutni. Általában véve is az a rendszer, hogy három hónapra előre kell foglalni, tehát novemberre augusztus 1-től, decemberre szeptember 1-től és így tovább.

4. Mugaritz (Errenteria, Spanyolország)

A spanyol étterem esetében már akár fél évesre is nyúlhat a várakozás. Annak ellenére, hogy a hely csak áprilisban nyílt, december 11-ig már nincsen szabad asztaluk.

3. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)

Még mindig Spanyolország, de már átcsúszunk 2017-re, az idei évre ugyanis már nincs szabad asztal. Januárra viszont augusztusban kezdhetünk foglalni, de valami azt súgja, jobban tesszük, ha sietünk.

2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)

Ha azt gondolta, hogy fél év hosszú várakozás, akkor még ezt is tudjuk fokozni, hiszen annak, aki a gironai El Celler de Can Roca vendége szeretne lenni, nem csak vaskos pénztárcára, de legalább akkora türelemre is szüksége van.

A várakozási idő ugyanis nem kevesebb, mint 11 hónap (!), maga a foglalási rendszer is így működik, tehát esélyünk sincs hamarabb bejutni. Mindez azt jelenti, hogy ha jövő nyáron el szeretnénk oda látogatni, akkor már idén nyáron asztalt kell foglalnunk. Durva.

1. Mirazur (Menton, Franciaország)

De nem annyira durva, mint a franciaországi Mentonban található Mirazur, ahova a következő 12 hónapban egyáltalán nincs hely. Marad a csodában való reménykedés.