Jump to content

Hol fagyizzunk a belvárosban?

2018. 05. 30. 09:24
 
Az utóbbi években Budapestet teljesen átalakította a fagyiforradalom, de nem panaszkodunk, inkább dicsekszünk.

Amikor a nyári melegben hideg édességre vágyó olvasókra gondolva (csakis az ő kedvükért persze), nekiláttunk összegyűjteni, hol érdemes fagyizni Budapesten, magunk is megdöbbentünk. Még öt évvel ezelőtt sem tudtunk volna ötnél több igazán jó helyet mondani az egész városban, most pedig oda jutottunk, hogykénytelenek voltunk a válogatást a belvárosra szűkíteni,és még így is igen méretesre sikerült a lista.

Ettől függetlenül rengeteg helyen lehet még mindig nagyon rossz fagyit kapni, mi például eleve gyanakszunk, ha valahol például rumos diót és puncsot árulnak, ezek sajnos gyakran tipikusan elavult ízlést és alapanyagokat hoznak magukkal.

Bizony az is igaz, hogy a belvárosban mindenhol elég sokat kérnek egy gombócért, de ebből legtöbbször csak annyi következik, hogy magas az üzlet bérleti díja. Ugyanúgy lehet csak átlagos a minőség, mint mondjuk a Keleti oldalában. Ahogyaz sem mérvadó, hányan állnak sorban a bolt előtt– tucatnyi helyet tudnánk felsorolni, ahol megszokásból várakoznak, vagy mert szép színes, esetleg útba esik, de nekünk akkor sem kéne, ha ingyen adnák.

Az alább bemutatott listánál persze jóval több helyet ettünk végig a cikk kedvéért. Szinte mindenhol megkóstoltuk viszonyítási alapként a vaníliát és a csokoládét, málnát vagy epret, megkérdeztük, miből viszik a legtöbbet a vásárlók és a különlegességeket is rendre kipróbáltuk. Három dolog alapján döntöttük el, bekerült-e egy fagylaltozó a válogatásba:íz, állag, alapanyag. Egy kicsit az innováció is számított, de nem az volt a fő. Ezek persze mind szubjektívnek tűnő szempontok, de mivel évek óta önszorgalomból is teszteljük a város legjobb fagyijait, és végigcsináltunk két versenyt, az egyiket zsűritagként, hát van némi tapasztalás.

Ha esetleg úgy tűnne egyébként, hogy panaszkodunk a sok munkára, akkor rosszul mondjuk, mert valójában végtelen boldogság önti el kicsi szívünket a hatalmas bőség láttán. Különösen, mivel a kínálat bővülése azt jelenti, hogyvégre van igény a minőségi édességre is,aminek pedig már nagyon ideje volt. Csodálatos belegondolni, hogy mivel fagylaltra sokkal inkább hajlandóak és képesek költeni a mezei fogyasztók, mint mondjuk degusztációs vacsorákra, talán kap végre egy rendes lökést a cukrászat – mi nagyon drukkolunk. De lássuk, mit és hol és mennyiért.

Gelateria Pomo D'oro

1051 Budapest, Arany János utca 12.

Évek óta a fagyirajongók egyik kedvenc helye – nem véletlenül. Az az érdekes, hogy tavaly még drágának találtuk az árait, mostanra rendesen felzárkózott a mezőny ezen a területen is. A választék pont jó méretű, de ha nehezen döntünk, kóstolhatunk kiskanállal, ésegy gombócot kétfelé is bonthatunk, ami az egyik legkedvesebb dolog, amit egy fagylaltozó tehet a vásárlóival.A kínálat főleg a kötelező elemekből áll, ebből a szempontból kicsit hagyományosabb a stílusuk, de azért időről időre feltűnik egy-egy újabb fejlesztés, mint például a nemrégiben bevezetett levendulás sárgabarack.

Ár: 330 forint/gombóc

Moritz Eis

Több helyen is üzemelnek, mi a Hajós utcában jártunk.

Akármilyen remek helyen van a bolt az Opera oldalában, hétköznap nem tűnt nagynak a forgalom, pedig ez az új márka megérdemli a figyelmet. Az első feltűnő dolog, hogya személyzetet rendesen tréningezték, a lányok tisztában vannak az ízekkel,hajlandóak és képesek is kommunikálni a vásárlóval, sőt, még mosolyognak is közben. A Moritzban majdhogynem kötelező a kóstolás, akár még azt is megtehetjük, hogy bemegyünk, megkóstolunk néhány ízt, majd távozunk, hogy a méretes (7 dekás) adag elfogyasztása előtt kellő időt szánjunk a döntésre. Különösen kedves a szívünknek, hogy komposztálható kanalakat használnak.

A brand főcukrásza összesen 140 ízt kísérletezett ki, ebből 13-at lehet egyszerre kapni, a kínálat naponta változik. Mindig van tejes és tejmentes, azaz sorbet is, az ízek némelyike pedig még minket is meglepett. Lehet, hogy az övék a legjobb citromfagyi a városban. Este 10-ig nyitva tartanak!

Ár: 600 forint /1 gombóc, 1100 forint /2 gombóc

Damniczki cukrászda

1051 Hercegprímás utca 17.

A Székesfehérvár után nemrég Budapesten is megnyílt Damniczkilegnagyobb előnye egyben az egyik legnagyobb hátránya is: a bénító méretű választék.Elég tapasztaltnak mondhatjuk magunkat a fagylalt kiválasztása témakörében, de a közel 50 íz láttán gyakorlatilag lefagytunk. Csak topogtunk ott, néztünk tanácstalanul, de aztán összeszedtük magunkat. Miután többször is alaposan áttanulmányoztuk a naponta változó kínálatot, arra jutottunk, hogy nekünk egyértelműen a sorbet, azaz a tejmentes oldal jön be inkább. Mondjuk, egyik kedvencünk, a gyömbéres maláta pont a másik oldalhoz tartozik. Ahogy a vajas-sós kukorica is. Mondtuk, hogy nehéz a döntés, ugye?

Azt külön el kell mondanunk, hogy nemcsak gyümölcsből készítenek sorbet-t, hanem például csokoládéból, pisztáciából és almás pitéből is, amivel eléggé egyedülállóak a városban, sőt az országban. Lehet kérni kóstolót és kisebb adagokat is, hogy minél több ízt próbálhassunk ki egyszerre.

Ár: 350 forint /1 gombóc

Gerbeaud

1051 Vörösmarty tér 7-8

Ha valaki mostanában nem tudja, miért olyan furcsa a Vörösmarty tér, eláruljuk a titkot:nincs ott a Gerbeaud fagylaltos pavilonja, ami évek óta jelezte a nyár beköszöntét.Akik régebb óta ismerik a környéket, azoknak a helyben sütött, az ország kétségkívül legjobb tölcsérjének illata is hiányzik, mert ugye azt már régebben be kellett szüntetni hatósági tilalom miatt.

Az idén azonban a pavilon sem kapott engedélyt, „városképi okokból”. Érdekes módon számos más szolgáltató ideiglenes építményei nem okoznak ilyen problémát, pedig azokban messze nem lehet ezt a minőséget kapni. Ezért aztán a Gerbeaud csodálatos fagylaltjait idén csak bent, a cukrászdában lehet fogyasztani, értelemszerűen egészen más áron. 10 fantasztikus íz, Valhronából készült csokoládé, madagaszkári vaníliából a vanília – kell többet mondanunk?

Ár: 600 forint /gombóc

Dolce Intervallo

1063 Budapest, Szív utca 26.

Az utóbbi években egyre több olasz mester jön Budapestre, aminek csak örülni tudunk. Nekik köszönhető például a Pizzica vagy a GianMario a Bajcsyn, azt üzenjünk a többieknek, akik még otthon maradtak, hogy van hely.

A nem könnyen megjegyezhető nevű Dolce Intervallo is egyolasz fagylaltkészítő mester és magyar felesége közös projektje, rendkívül családias stílusban.Mivel az Andrássy egyik mellékutcájában van az üzlet, leginkább a környékbeliek járnak hozzájuk, ők viszont törzsvásárlói viszonyban vannak a csapattal. Bizonyos ízek, mint például a szicíliai pisztácia nagyon hamar elfogynak, ezért Alberto mindig előre szól, mikor kap megfelelő alapanyagot. Az olasz stílus szépen keveredik a magyarral, hiszen olyan régi hazai kedvencek is feltűnnek, mint a sportszelet vagy a kapros túró. Valószínűleg övék a legolcsóbb minőségi fagylalt a városban.

Ár: 220 forint /gombóc (bérlettel 200 forint)

Gelarto Rosa

Több helyen is üzemelnek, mi a Bazilikánál jártunk.

Mindig is idegenkedtünk a különleges formájú ételektől, ezért a rózsára rakott fagylalt gondolatától sem jött meg a kedvünk. Deakármennyire is nem tetszik, ahogy kinéz, az íze mindent felülír.Ráadásul egy rakás innovatív ízesítés kapható náluk a nagy klasszikusok mellett, így az igazi hardcore rajongó számára rengeteg meglepetést, kalandot tartogat a hely. Itt nyugodtan várjuk ki, akármilyen hosszú a sor, megéri.

A sokféle íz között természetesen akad jó néhány laktózmentes, de még nyírfacukorral is készül pár, így tényleg mindenki megtalálja a legmegfelelőbbet. Néhány dologban van egy kis hátrányuk a mezőnyhöz képest: a rózsás alakzat létrehozásának szükségletei miatt a fagylaltjuk kicsit keményebb textúrájú, mint más márkáké és ugyanezen ok miatt egy gombócot nem is árulnak. Az viszont már problémásabb, hogy a tömeg és a pepecs technológia miatt kisebb az esély a kóstolásra és a megfontolt döntésre. Szerintünk virágozás nélkül is elég jók lennének, de ők tudják.

Ár: 600 forint /2 gombóc, 700 forint/3 gombóc, 800 forint /4 gombóc

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu)