Jump to content

Badacsony: ősztől tavaszig tart az új gasztronómiai program

2018. 10. 03. 20:02

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új fejezetet nyit a helyi gasztronómia történetében. A programsorozat nemcsak élményeket ad, de aktivitásra is sarkall.

 

A Gasztrohegy-koncepcióval Badacsony új korszakot nyit. Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva” néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek. Hozzájuk csatlakozott a Tilia borvendéglő, az idén nyártól újra nyitott legendás St. Orban étterem, valamint a rizapusztai Tölgyes kúria.

Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi “kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit. A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.

Októbertől áprilisig megmutatják a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni 9 fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást – közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.
“Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!” – mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjén meg is mutatják, mire gondoltak pontosan.

“Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve inspiráló új élményekkel gazdagodni. A helyi alapanyagokból és a ma is elérhető hagyományos helyi receptúrákból kiindulva távlati célunk az, hogy közösen újragondoljuk a badacsonyi gasztronómiát és hagyományteremtő módon próbáljuk elsőként az országban markánsan megfogalmazni egy térség gasztro-arculatát” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.

“Nagy könnyebbség, hogy a nyolc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény. Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre. A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk – tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon” – meséli Laposa Bence az együtt tökéletesített koncepcióról.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)