Jump to content

Egy kávé ott, ahová Gárdonyi Géza és Weöres Sándor is járt?

2022. 04. 13. 08:32

Szegődjetek nyomába a hazai irodalmi élet vezéralakjainak, mert a magyar költészet napja alkalmából csokorba gyűjtöttük azokat a kávéházakat, ahol a fenomenális hangulat mellett, szuper kulturális programokkal és mesteri ízekkel találkozhattok! Ti vajon minden helyen ittatok már mennyei kávét? Karinthy Frigyes vagy Krúdy Gyula kedvencében is?

Az egyik legnagyobb hazai költőnk, József Attila iránti tiszteletből minden évben április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, melyet szerte az országban könyvbemutatókkal, előadóestekkel és kulturális programokkal színesítenek meg. Ebből a jeles alkalomból mi is követtük Márai Sándor útmutatását, mely szerint „kávéház nélkül nincs irodalom” és feltérképeztük hajdani íróink és költőink híres törzshelyeit.

1. A művészek és művészetek fellegvára: New York Kávéház

Nem túlzás a „Világ Legszebb Kávéházaként” emlegetni a fényűző, minden ízében eleganciát sugalló New York Kávéházat, mely több mint 120 éve bűvöli el látogatóit eklektikus stílusával és patinás tereivel. Ezt az álomszép helyet mindig is áthatotta valamifajta alkotói- és szellemi erő, amit Gárdonyi Géza, Babits Mihály, Illyés Gyula vagy épp Weöres Sándor is ösztönösen megéreztek, akik így hamar gyakori vendégekké váltak a New Yorkban. Kövessétek a példájukat, nézzétek meg magatoknak ezt a csodás kávéházat és igyatok itt egy finom kávét, ahol Wolf András sztárséf jóvoltából a csúcsgasztronómia világába is belekóstolhattok!

Cím: Budapest, Erzsébet krt. 9–11.

2. Hangulatok, ízek és életérzések: Hadik Kávéház

A legendás irodalmi helyszínek közül nem hiányozhat a gazdag kulturális múlttal rendelkező Hadik Kávéház, ahol egykor Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond is tiszteletét tette. A klasszikus hangulat mellé azonban ma már bohém életérzés is vegyül egy második vendéglátótér kialakításának köszönhetően.

A progresszívabb vonalat képviselő Szatyor Bár és Galériában ugyanis szintén teret kapnak az irodalmi estek, a lebilincselő kiállítások, a színes zenei produkciók, az izgalmas művészeti beszélgetések. A minőségi ételkínálatra pedig biztosan egyik helyen sem lesz panasz.

Cím: Budapest, Bartók Béla út 36.

3. Négy generáció óta édesítik meg az életet: Auguszt Cukrászda

A több mint 150 éves Fény utcai Auguszt Cukrászda 4 generáció kincset érő szaktudását és hagyományát őrzi. Márai Sándor Az igazi című regényében említi a cukrászdát, amelynek az író rendszeres vendége volt. Márai az Auguszt „békebeli”, Krisztina téri üzletétől alig két percre, a Mikó utcában élt. Az Igazi is éppen egy cukrászdai jelenettel kezdődik. Ebben a regény egyik főhőse csokoládés narancshéjat vásárol. Márai mellett az Augusztba járt édességért még Boldizsár Iván író, újságíró, Szabó Dezső író is és Feszty Árpád festőművész is.

Üljetek be egy mennyei kávéra és engedjetek az ízek csábításának, mert az Auguszt süteményeknek nem lehet és nem is kell ellenállni! Fenomenális torták, valamint édes és sós nyalánkságok széles kínálatával várnak benneteket. Az elképesztő krémest, a puha svájci kiflit és a tejszínes meggyroládot egyenesen vétek lenne kihagyni!

Cím: Budapest, Fény utca 8.

4. Nosztalgiával vegyített romantika: Kéhli vendéglő

Még Krúdy Gyula is a törzsvendége volt a 19. század végén megnyitott Kéhli vendéglőnek, mely Óbuda szívébe zárva helyezkedik el. A macskaköves utcáról belépve egyből átjár majd benneteket a kellemes, nosztalgikus hangulat, amit a tradicionális ételek és a kitűnő minőségű magyar borok csak tovább fokoznak. Teszteljétek le Lévai Esztike töltött káposztáját vagy a 2 személyes Krúdy ínyenctálat, de ne mondjatok le az est megkoronázásáról: Lenke csokitortájáról se!

Cím: Óbuda, Mókus utca 22.

5. Pezsgő kulturális élet: Három Holló kávéház

Megkerülhetetlen színfoltja lett az irodalmi életnek a népszerű Három Holló kávéház is, mely Ady Endre 140. születésnapján tárta szélesre a kapuit. Azóta látványos színházi előadások, magával ragadó kiállítások, irodalmi felolvasások, filmvetítések teszik még élvezetesebbé az itt töltött órákat. Na és persze azok a kitűnő ételek és italok, amiket a kulturális csemegék mellé szerezhettek be! - gyűjtötte össze a szallas.hu blogja.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)